Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autoritățile spaniole au anunțat că 80 de persoane, inclusiv 46 de ofițeri de poliție, au fost rănite în timpul protestelor violente în Barcelona

www.sky.com
incidente Barcelona

Autoritățile spaniole au anunțat joi că 80 de persoane, inclusiv 46 de ofițeri de poliție, au fost rănite în timpul protestelor violente care au continuat miercuri seara în Barcelona, în urma condamnării mai multor lideri separatiști catalani, potrivit Associated Press, anunță MEDIAFAX.

Cabinetul premierului spaniol a transmis printr-un comunicat că 33 de persoane au fost arestate în urma incidentelor violente de miercuri seară. Patru protestatari au fost reținuți până acum pentru tulburarea ordinii publice.

Liderul spaniol, Pedro Sanchez, se află la o întâlnire cu experți din Ministerul de Interne și alte ministere pentru a analiza situația de securitate din Catalonia.

Citește și: SCANDAL cu soțul purtătoarei de cuvânt a lui Klaus Iohannis, pilot la Tarom: 'Ne-au pus șefi tot felul de mercenari'

Ziua de joi a început cu noi străzi blocate în regiunea de sud-est, inclusiv pe autostrada care leagă Catalonia de Franța.

Pe de altă parte, mii de oameni au manifestat pașnic pe străzile din Barcelona. De asemenea, studenții protestează la rândul lor, iar sindicatele au anunțat că se vor alătura manifestației vineri.

Poliția din regiunea Catalonia a transmis că mai mulți demonstranți violenți au aruncat cu pietre, petarde, cocktailuri molotov și "obiecte umplute cu acid" spre forțele de ordine.

Carles Puigdemont, fost lider al guvernului separatist catalan, care a fugit în Belgia în anul 2017, după eșecul tentativei de secesiune, i-a încurajat pe protestatari să continue să se mobilizeze într-un "tsunami democratic".

Succesorul său în funcția de premier regional, Quim Torra, a afirmat miercuri spre joi noapte că "un grup de infiltrați și provocatori" a fost responsabil pentru recentele acte de "vandalism".

"Mișcarea de independență nu este și nu a fost niciodată violentă", a mai spus Torra, adăugând: "Nu există niciun motiv sau justificare pentru a incendierea mașinilor".

Premierul spaniol Pedro Sanchez a condamnat incidentele violente, afirmând că Guvernul de la Madrid va continua să "garanteze securitatea" în regiune.

Citește și: Andrei Caramitru DĂ USR de GOL: adevăratul motiv pentru care USR NU votează guvernul PNL .

Catalonia a organizat în 2017 un referendum privind independenţa faţă de Spania. Plebiscitul, care a avut rezultat proindependenţă, nu a fost aprobat de Curtea Constituţională din Spania. Parlamentul catalan a proclamat independenţa, dar a suspendat decizia. Liderii UE au pledat pentru soluţionarea crizei prin dialog.

După patru luni de deliberări, instanţa supremă de la Madrid a anunțat luni că nouă lideri separatiști catalani au primit sentințe între 9 și 13 ani în închisoare. Decizia a provocat ample proteste la Barcelona și în alte orașe din regiune, soldate cu rănirea a cel puțin 78 de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.