DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a primit mai multe plângeri în 2018 față de anul anterior

date personale

Numărul plângerilor înregistrate la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a crescut la peste 5.000 în 2018 faţă de 3.543 cu un an înainte, a declarat, luni, preşedintele ANSPDCP, Ancuţa Opre.

Citește și: BUBUIE nervii în PNL, după prezentarea sondajelor interne: Crin Antonescu îi SPULBERĂ socotelile lui Orban (surse) / Replica

Precizările au fost făcute în cadrul conferinţei "Asigurarea respectării Regulamentului General privind Protecţia Datelor şi a reglementărilor naţionale aplicabile", organizată la Palatul Parlamentului cu ocazia Zilei Europene a Protecţiei Datelor, celebrată pe data de 28 ianuarie de către toate statele membre UE.

"În ceea ce priveşte cele opt luni de aplicare a Regulamentului, menţionez că s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de plângeri şi sesizări, care a depăşit 5.000 în anul 2018, spre deosebire de anul 2017, când au fost primite 3.543 de plângeri şi sesizări, ceea ce reprezintă o creştere de aproximativ 40%. Acest aflux constituie un important indicator pentru instituţia noastră cu privire la ridicarea nivelului de conştientizare a publicului larg în privinţa drepturilor de care beneficiază. De asemenea, se remarcă şi faptul că după 25 mai 2018 s-au primit 309 notificări de încălcare a securităţii datelor din partea operatorilor, număr care reflectă faptul că aceştia s-au preocupat să pună în practică obligaţia ce le revine sub acest aspect şi, de asemenea, să ia măsurile corespunzătoare", a precizat Opre.

Ea subliniat că această conferinţă, organizată anual la Palatul Parlamentului pentru a marca Ziua Europeană a Protecţiei Datelor, are în acest an o semnificaţie specială în contextul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE şi al intrării în vigoare, în urmă cu opt luni, a Regulamentului general privind protecţia datelor.

"Am dorit ca această conferinţă să fie dedicată dezbaterii efectivei aplicări a principalelor aspecte ale regulamentului şi ale legislaţiei naţionale, la care Autoritatea a lucrat pe tot parcursul anului 2018. În acest context aş dori să reliefez eforturile colegilor din Autoritatea Naţională de Protecţie a Datelor care s-au implicat activ în pregătirea proiectului Legii 129/2018 de modificare şi completare a Legii 102/2005 a Autorităţii, reglementare care a intrat în vigoare pe data de 24 iunie 2018 şi care ne-a permis clasarea printre statele care au reuşit să-şi implementeze legislaţia în timp util", a spus ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.