Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a publicat spre consultare planul său de acţiuni pentru anul 2023

facebook.com
ancom

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a publicat joi spre consultare planul său de acţiuni pentru anul 2023.

Conform unui comunicat remis AGERPRES, principalele proiecte de anul viitor privesc cadrul de reglementare tehnică şi economică a serviciilor de comunicaţii electronice şi continuarea actualizării legislaţiei secundare cu privire la administrarea şi gestionarea resurselor de numerotaţie şi a resurselor de spectru şi informarea utilizatorilor finali, în conformitate cu Legea nr. 198/2022, care asigură transpunerea Codului European al Comunicaţiilor Electronice, potrivit Agerpres.

În cursul anului 2023, ANCOM intenţionează să elaboreze şi strategia de reglementare în comunicaţii electronice 2026 şi strategia de reglementare în domeniul serviciilor poştale 2025.

"Planificarea strategică a activităţilor de reglementare în comunicaţii electronice a devenit posibilă odată cu stabilizarea reformei legislative şi configurarea dinamicii competitive, inclusiv în urma licitaţiilor de frecvenţe radio organizate în 2021 şi 2022", subliniază sursa citată.

În ceea ce priveşte reglementările privind serviciile de comunicaţii electronice, actualizarea deciziei privind colectarea datelor statistice, a regimului de autorizare generală privind furnizarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice şi revizuirea pieţei de terminare a apelurilor la puncte fixe şi mobile şi a pieţei serviciilor de acces local la puncte fixe, sunt printre principalele proiecte care vizează acest sector.

Pentru continuarea implementării prevederilor Legii Infrastructurii, Autoritatea are în plan stabilirea tarifelor orientative de acces la unele infrastructuri fizice rutiere, iar pentru creşterea gradului de informare atât a furnizorilor, cât şi a utilizatorilor finali, va publica o listă a zonelor fără servicii funcţionale de internet în bandă largă, prin intermediul unei conexiuni la punct fix şi un studiu privind determinarea ariei teritoriale de acoperire a reţelelor publice fixe de comunicaţii electronice, capabile să furnizeze servicii de comunicaţii electronice în bandă largă.

În contextul Acordului din 11 februarie 2022 privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internaţional şi a celor de apeluri internaţionale între România şi Republica Moldova, ANCOM va elabora un raport comun împreună cu autoritatea omoloagă din ţara vecină privind evoluţiile înregistrate în 2022.

Referitor la administrarea şi gestionarea spectrului de frecvenţe şi a resurselor de numerotaţie, Autoritatea şi-a propus revizuirea prevederilor Deciziei nr. 353/2015 privind procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio, pentru a transpune la nivelul legislaţiei secundare prevederile cadrului legislativ naţional.

De asemenea, ANCOM a planificat pentru anul 2023 elaborarea unei decizii privind aprobarea Tabelului Naţional de Atribuire a Benzilor de Frecvenţe (TNABF), dar şi actualizarea interferenţelor radio RO-IR din Decizia nr. 311/2016 privind frecvenţele radio ori benzile de frecvenţe radio exceptate de la regimul de licenţiere.

Pentru armonizarea în concordanţă cu legislaţia primară care transpune în dreptul naţional Directiva privind instituirea Codului European al Comunicaţiilor Electronice, Autoritatea va revizui şi reglementările secundare cu privire la administrarea şi gestionarea resurselor de numerotaţie.

Pe partea de securitate şi calitate a reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, având în vedere modificările apărute la nivelul legislaţiei primare, a evoluţiei tehnologice şi a contextului naţional şi european, ANCOM are în plan revizuirea şi actualizarea cadrului legal secundar în domeniul securităţii reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice.

"Prin această acţiune, vor fi actualizate prevederile deciziei privind stabilirea măsurilor minime de securitate ce trebuie luate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice sau de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului şi raportarea incidentelor cu impact semnificativ asupra furnizării reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice", precizează reprezentanţii ANCOM.

În ceea ce priveşte reglementări vizând serviciile poştale, Autoritatea are în vedere monitorizarea aplicării Regulamentului nr. 2018/644 privind livrarea coletelor transfrontaliere prin colectarea şi verificarea datelor statistice şi a informaţiilor transmise de către furnizorii de servicii poştale. Aceste date sunt transmise apoi către Comisia Europeană şi puse la dispoziţia celor interesaţi prin aplicaţia care le permite să afle costurile trimiterii unui colet în şi din orice stat din Uniunea Europeană.

Alte proiecte ce vizează piaţa serviciilor poştale se referă la realizarea unui studiu privind implementarea serviciilor de tip self-service pentru livrarea trimiterilor poştale, a unui raport privind calitatea serviciilor de coletărie şi impactul comerţului electronic asupra pieţei serviciilor poştale în cursul anului 2021, dar şi a raportului privind indicatorii statistici ai sectorului.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenţei şi inovaţiei pe pieţele comunicaţiilor electronice şi serviciilor poştale, administrarea pro-competitivă a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotaţie şi resurse tehnice asociate), încurajarea investiţiilor eficiente în reţele şi infrastructuri şi promovarea conectivităţii ultrarapide.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.