Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autoritatea pentru infracţiuni economice din Suedia renunță la ancheta privind financiară privind atribuirea premiului Nobel

Nobel

Autoritatea pentru infracţiuni economice (ECA) din Suedia a anunţat marţi că a renunţat la ancheta sa financiară ce îl vizează pe bărbatul aflat în centrul scandalului care a determinat amânarea cu un an a ceremoniei de atribuire a premiului Nobel pentru literatură, informează Reuters, agerpres.ro.

Citește și: Dacian Cioloș vorbește despre PROTOCOALELE SECRETE: 'Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea ar trebui să și le asume'

În aprilie anul trecut, ECA a lansat o anchetă ce dorea să afle dacă Jean-Claude Arnault, un fotograf căsătorit cu o membră a Academiei Suedeze, instituţia ce atribuie Nobelul pentru literatură, a evitat plata taxelor datorate statului suedez.

"Ancheta a fost închisă în cazul persoanei care avea legături cu Academia Suedeză, şi chiar o posibilă condamnare nu ar fi dus la o creştere semnificativă a sentinţei pe care aceasta a primit-o deja", au precizat reprezentanţii ECA într-un comunicat.

Anul trecut, Jean-Claude Arnault a fost condamnat pentru viol şi a primit o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare.

Săptămâna trecută, Academia Suedeză a anunţat că soţia acestuia, poeta Katarina Frostenson, i-a dezvăluit soţului ei numele unor precedenţi laureaţi ai premiului Nobel şi că ea ar trebui să demisioneze.

Poeta a negat însă acuzaţiile ce i-au fost aduse.

Acuzaţiile formulate împotriva lui Jean-Claude Arnault, care conduce alături de soţia lui un centru cultural ce a primit subvenţii de la Academia Suedeză, a provocat dispute aprinse în rândul membrilor instituţiei şi, de atunci, mai mulţi dintre ei au demisionat.

Fundaţia Nobel, care controlează premiile financiare donate din averea inventatorului dinamitei, Alfred Nobel, a avertizat apoi că ar putea să retragă Academiei Suedeze dreptul a atribui acest prestigios premiu literar.

Din cauza acestui scandal, premiul Nobel pentru literatură pe 2018 nu a fost atribuit şi va fi înmânat în 2019, odată cu înmânarea premiului din acest an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.