Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autoritățile australiene încearcă să prevină înscrierea Marii Bariere de Corali pe lista siturilor UNESCO aflate în pericol

Afluent
corali

Australia îi va duce pe ambasadorii străini la scufundări în zona Marii Bariere de Corali, joi, în cadrul unei operaţiuni majore de lobby desfăşurată cu scopul de a preveni înscrierea acestui ecosistem excepţional pe lista siturilor Patrimoniul Mondial UNESCO aflate "în pericol", relatează AFP miercuri.

UNESCO a publicat în iunie un raport preliminar care recomanda, pe baza evaluării organismelor şi experţilor săi cu rol consultativ, modificarea statutului acestei bijuterii naturale, înscrisă pe lista Patrimoniului Mondial din 1981, ca urmare a deteriorării sale, în mare parte cauzată de recurenţa episoadelor de albire a coralilor, o consecinţă a schimbărilor climatice.

O perspectivă ce a provocat reacţii negative în Australia, care intenţionează să conteste demersul, scrie Agerpres.ro.

Plasarea pe lista siturilor "în pericol" nu este considerată o sancţiune de către UNESCO. Unele ţări o văd chiar ca pe o modalitate de a sensibiliza comunitatea internaţională şi de a contribui la protejarea patrimoniului lor.

Însă, Australia o consideră o lovitură şi se teme că aceasta va afecta turismul în zona recifului de corali, care se întinde pe 2.300 de kilometri pătraţi şi aduce venituri de 4,8 miliarde de dolari sectorului turistic australian.

Prin urmare, Canberra a început o campanie intensă de lobby înaintea unei reuniuni UNESCO ce va avea loc în China, în perioada 16-31 iulie, în cursul căreia este aşteptat un vot asupra Marii Bariere de Corali.

Warren Entsch, ambasador special al guvernului australian pentru recife, a declarat că ambasadorii din Uniunea Europeana şi o duzină de ţări, dintre care unii ar putea influenţa decizia UNESCO, vor fi duşi joi la Reciful Agincourt din nord-estul statului Queensland.

"Vor putea vedea cu ochii lor frumuseţea şi diversitatea acestuia şi importanţa îngrijirii lui. Iar noi avem mare grijă de el", a declarat Entsch pentru AFP.

"Sper că se vor întoarce în ţările lor şi vor susţine că Australia poate să joace un rol important în această problemă", a adăugat el.

Pentru organizaţiile de mediu, recomandarea de a plasa Marea Barieră de Corali pe lista siturilor "în pericol" rezultă totuşi din lipsa de voinţă din partea guvernului australian în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de carbon.

La rândul său, ministrul australian al Mediului, Sussan Ley, a avut întâlniri cu reprezentanţi ai ţărilor membre ale Comitetului patrimoniului mondial şi cu reprezentanţi ai UNESCO în Europa, potrivit unui purtător de cuvânt, potrivit căruia au avut loc "discuţii productive".

"Poziţia Australiei rămâne aceea ca aceste consultări necesare să nu aibă loc în timpul procesului de redactare a listei (care) nu a fost întocmită pe baza celor mai recente informaţii disponibile", a spus purtătorul de cuvânt.

În luna iunie, Susan Ley a admis că "schimbările climatice globale reprezintă cea mai mare ameninţare pentru recifele de corali", însă a atras atenţia că "este greşit, în opinia noastră, să plasăm cel mai bine gestionat recif din lume pe lista siturilor aflate 'în pericol' ".

Australia nu şi-a fixat un obiectiv de neutralitate a emisiilor de carbon până în 2050. Primul ministru conservator, Scott Morrison, a declarat că ţara speră să o atingă "cât mai curând posibil" fără a pune în pericol locurile de muncă şi afacerile. Australia este unul dintre cei mai mari exportatori de cărbune şi gaze naturale din lume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.