Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autoritățile din Columbia au ajuns la un acord de încetare a focului cu luptătorii de gherilă

columbia

Autoritățile din Columbia au ajuns la un acord privind încetarea focului cu cinci grupări armate care acționează pe teritoriul țării.

Președintele columbian Gustavo Petro a anunțat chiar înainte de Anul Nou o încetare a focului în ianuarie cu cinci grupuri armate, potrivit Reuters.

Petro s-a angajat să pună capăt conflictului intern care durează de aproape șase decenii și a făcut cel puțin 450.000 de morți între 1985 și 2018, scrie Mediafax.

„Acesta este un act îndrăzneț. Încetarea bilaterală a focului obligă organizațiile armate și statul să o respecte. Va exista un mecanism național și internațional de verificare", a scris Petro pe Twitter.

Acordul a fost semnat cu gruparea de gherilă de stânga Armata de Eliberare Națională (ELN) și cu grupurile conduse de foști membri ai Forțelor Armate Revoluționare din Columbia (FARC), Segunda Marquetalia și Estado Mayor Central.

Și guvernul columbian a anunțat că a primit solicitări din partea societății, a bisericii și a multor organizații comunitare pentru încetarea violențelor. Guvernul a adăugat că va emite un decret specific pentru fiecare dintre organizații, care va stabili durata și condițiile de încetare a focului. Acordul urmează să se încheie la 30 iunie, dar poate fi prelungit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.