Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autoritățile din Columbia declară război principalului cartel de droguri din țară

operationworld.com
Columbia

Președintele columbian Gustavo Petro a anunțat că a suspendat încetarea focului cu principalul cartel de trafic de droguri din țară, Clanul Golfului.

Șeful statului a acuzat Cartelul Golfului că „a semănat anxietate și teroare" și a ordonat forțelor de securitate să își reactiveze operațiunile militare împotriva bandei criminale, potrivit BBC.

Încetarea focului fusese convenită în decembrie, ca parte a planului președintelui pentru „pace totală" în Columbia. Suspendarea acordului reprezintă o lovitură majoră pentru încercarea lui Petro de a pune capăt conflictului armat.

Politica sa este radical diferită de cea a predecesorului său, Iván Duque, care a intensificat operațiunile militare împotriva grupurilor armate ilegale din Columbia. În schimb, Petro încearcă să negocieze încetarea ostilităților cu zeci de organizații criminale.

La 31 decembrie 2022, guvernul anunțase că a ajuns la un acord privind încetarea focului cu Clanul Golfului, cu rebelii din Armata de Eliberare Națională (ELN) și cu disidenții din Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC).

Săptămâna trecută, însă, președintele Petro a acuzat Clanul Golfului că a încălcat încetarea focului, prin atacuri asupra unor unități economice și asupra unor polițiști. De asemenea, traficanții au fost acuzați că i-au incitat pe mineri să protesteze față de autorități.

„Din acest moment, nu mai există nicio încetare a focului cu Clanul Golfului. Forțele de securitate trebuie să acționeze imediat împotriva structurilor acestei organizații mafiote", a scris președintele Columbiei pe rețelele de socializare.

Șeful poliției columbiene, Henry Sanabria, a declarat că mai mulți ofițeri vor fi mobilizați și trimiși în zonele în care Clanul Golfului este foarte activ.

Cartelul Golfului este prezent în numeroase provincii columbiene și a stabilit legături internaționale cu alte organizații criminale, cu care colaborează pentru a face contrabandă cu droguri din Columbia până în SUA și în Rusia. De asemenea, Cartelul este implicat în traficul de persoane și în exploatarea ilegală a aurului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.