Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autoritățile din Irak au arestat cinci persoane, după uciderea unui manifestant la Basra

YouTube
protest irak

Forţele de securitate irakiene au anunţat luni că au arestat cinci membri ai unui mic partid care au ucis în cursul nopţii, la Basra (sud), un manifestant ce se apropia de sediul acestei formaţiuni, relatează AFP.

Arestările au survenit în primele zile de la instalarea noului guvern, care pare astfel decis să se delimiteze de predecesorul său, sub mandatul căruia au fost ucişi peste 550 de irakieni, aproape toţi din rândul manifestanţilor, fără ca autorităţile să-i tragă la răspundere pe vinovaţi sau să despăgubească familiile victimelor, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Aproape de o nouă autostradă în România! Ludovic Orban a semnat contractul – Întârziere de 2 ani și jumătate

La 1 octombrie 2019, o revoltă populară fără precedent prin spontaneitate şi amploare a cuprins capitala Bagdad şi sudul ţării, aruncând Irakul în cea mai gravă criză socială din istoria sa recentă.

Mustafa al-Kazimi, fostul şef al serviciului de informaţii (una din puţinele componente ale aparatului de securitate neimplicate în represiune), l-a înlocuit săptămâna trecută pe Adel Abdel Mahdi la conducerea guvernului. Noul prim-ministru a promis în mai multe rânduri eliberarea protestatarilor încarceraţi, despăgubirea familiilor victimelor şi interdicţia impusă forţelor de ordine de a trage în manifestanţi.

Duminică, în cursul manifestaţiilor izbucnite la Bagdad şi Basra, dar şi la Kut, Najaf, Nassiriya şi Diwaniya în sud, forţele de ordine au tras doar cu gaze lacrimogene.

Citește și: Scrisoare deschisă pentru Mircea Badea: ‘Nu vă permit să ne mai jigniți’

La Basra, situaţia a degenerat duminică seara atunci când protestatarii, care cereau înnoirea totală a sistemului şi a clasei politice, s-au apropiat de sediul unui mic partid local.

Bărbaţi înarmaţi au tras asupra lor, omorând un manifestant în vârstă de 20 de ani, a declarat pentru AFP o sursă medicală.

Câteva ore mai târziu, Bassem al-Maliki, purtător de cuvânt al forţelor de ordine din Basra, a anunţat pentru AFP arestarea a 'cinci bărbaţi care au tras asupra protestatarilor din sediul' partidului, de unde au şi fost confiscate arme şi muniţii.

În ciuda promisiunilor de reformă ale noului guvern, manifestanţii încearcă să relanseze 'revolta din octombrie'. Luni, sute de persoane au protestat la Kut, Samawa şi Diwaniya.

Citește și: Ultimă oră! După 15 mai se deschid Bisericile, dar mall-urile, restaurantele și terasele rămân închise .

'În pofida ameninţării noului coronavirus, micile aranjamente ale partidelor politice, care continuă să ne ignore revendicările, ne obligă să ieşim din nou în stradă pentru a face presiuni asupra lor', a declarat Hassan al-Mayahi, un manifestant din oraşul Diwaniya.

'Vrem rapid alegeri anticipate', a susţinut Ahmed Razzaq, la Samawa, în contextul în care parlamentul urmează să examineze reforma legii electorale înainte de a cere convocarea unui scrutin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.