Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile încurajează operatorii economici să utilizeze vămuirea la domiciliu (EY)

www.bizoo.ro
Vamuire

Utilizarea procedurilor de vămuire la domiciliu reprezintă una dintre măsurile noi de fluidizare a traficului de mărfuri prin birourile vamale din România, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă EY România.

"Începând cu luna august 2020, la nivelul birourilor vamale din România au fost implementate noi măsuri de fluidizare a traficului de mărfuri ţinând cont de timpii mari de aşteptare (între 30 şi 500 de minute), cât şi pentru a sprijini operatorii economici în contextul crizei COVID-19. Aceste măsuri sunt menite să ajute birourile de frontieră şi în contextul operaţiunii Brexit, ce se va materializa în mai puţin de 5 luni (1 ianuarie 2021) şi va atrage în vamă un volum suplimentar de importuri/exporturi de peste 4 miliarde de euro", arată Mihai Petre, Partener Asociat, Asistenţă Fiscală şi Juridică, EY România.

Potrivit studiului, una dintre măsurile avute în vedere, cu efect imediat, este direcţionarea mărfurilor care sunt importate prin birourile vamale de frontieră către birourile vamale de interior, aflate în raza de activitate a sediului importatorului. La nivelul birourilor vamale de frontieră se vor efectua, cu prioritate, formalităţile de import pentru mărfuri vrac, perisabile, grupaje sau a celor ce se supun contingentelor tarifare.

În plan secundar, ca soluţie optimă, operatorii economici sunt încurajaţi să aplice pentru utilizarea procedurilor simplificate de vămuire. Mai precis pentru: vămuire la domiciliu sau vămuire centralizată disponibilă pentru cei care deţin certificarea AEO.

Mihai Petre afirmă că, la nivelul României, în prezent, procedurile simplificate de vămuire sunt utilizate într-o pondere foarte mică, de 10% faţă de 65,57%, media în UE. Ceea ce înseamnă că aproximativ 1 milion de declaraţii vamale sunt depuse anual în procedură normală, pe hârtie, împreună cu setul de documente aferent. Utilizarea simplificărilor vamale poate reduce de 5 sau chiar 10 ori acest număr, cu ajutorul declaraţiilor recapitulative.

"Pe scurt, vămuirea la domiciliu permite sosirea mijlocului de transport direct la depozitul de destinaţie, fără drumuri către biroul vamal. Controlul vamal şi liberul de vamă se realizează direct la depozitul/sediul importatorului cu implicare minimă din partea funcţionarilor vamali. Dacă utilizează o astfel de procedură, importatorii pot beneficia de amânarea plăţii TVA în vamă la import, respectiv să înregistreze TVA prin mecanismul taxării inverse evitând astfel prefinanţarea TVA", spune reprezentantul EY în opinia menţionată.

De asemenea, plata taxelor la import se va face cumulat (pentru o perioadă anterioară de 30 de zile) în momentul depunerii unei singure declaraţii vamale globale. Aceasta poate fi utilizată şi în cazul exporturilor de mărfuri, liberul de vamă la export fiind obţinut direct la locul de încărcare, fără drumuri către birourile vamale.

În contextul crizei COVID-19, vămuirea la domiciliu permite diminuarea interacţiunii între personalul importatorului şi funcţionarii vamali.

Totodată, procedura le permite operatorilor economici care deţin certificarea AEO (i.e. atât importatorul, cât şi reprezentantul vamal al acestuia) să depună declaraţia vamală (de import sau de export) la un singur birou vamal, respectiv cel responsabil de aria unde aceştia sunt stabiliţi, chiar dacă mărfurile urmează să fie prezentate fizic la alte birouri vamale din ţară (de interior).

Astfel, în contextul noilor măsuri de fluidizare, procedura va permite ca timpii de staţionare a transportatorilor să se înjumătăţească, fiind eliminată necesitatea efectuării tranzitului vamal. Până acum, transportul aştepta de două ori: o dată la intrarea în ţară pentru deschiderea tranzitului, apoi la destinaţie pentru închiderea tranzitului şi pentru vămuirea mărfurilor.

Procedura se aplică tuturor regimurilor vamale, cu excepţia tranzitului. Totodată, produsele accizabile care intră sub incidenţa regimului de antrepozitare şi a regulilor privind deplasarea/primirea în regim suspensiv de accize, precum şi produsele militare supuse regimului de control al exporturilor, importurilor şi altor operaţiuni nu pot face obiectul procedurii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.