Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorul moral al GREVEI de la metroul bucureștean este ministrul Cătălin Drulă/ A cerut intervenția în forță, dar a fost refuzat de prefect (surse)

HotNews
protest metrou

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, este autorul moral al grevei de la metrou. Surse convergente din cadrul Guvernului combinate cu declarațiile oficiale din cursul zilei conturează un profil de om disperat care a scăpat total hățurile din mână. Ministrul știa că greva va avea loc, știa nemulțumirile care au crescut în intensitate și în ciuda tuturor avertismentelor a refuzat dezamorsarea crizei. A mizat totul pe jocul în forță și a pierdut. Că a cerut intervenția în forță a trupelor speciale ale Poliției și ale Jandarmeriei doar accentuează impotența managerială demonstrată până acum în fruntea ministerului.

Vezi și: Studiu CONTROVERSAT: O doză de vaccin Pfizer oferă un răspuns imun puternic împotriva COVID-19, similar cu cel generat de boală

Surse apropiate conflictului susțin pentru STIRIPESURSE.RO că în cursul zilei de ieri au avut loc mai multe întâlniri de criză în cadrul sindicatului de la Metrou. Oamenii erau tot mai nemulțumiți de perspectiva scăderii salariilor și a altor măsuri care erau pregătite să fie puse în practică și cu care erau amenințați constant de noua conducere. Liderii de sindicat le-au explicat procedurile legale și pașii care trebuie făcuti pe lege. În majoritate comitetele zonale au decis să nu se mai aștepte și dacă nu vine nici un semn de la Ministerul Transporturilor să se blocheze activitatea metroului.

Ministrul Cătălin Drulă a fost tot timpul la curent cu creșterea nemulțumirilor în cadrul metroului și a decis să nu acționeze. A ales calea dură în ciuda informațiilor venite chiar și pe linia serviciilor de informații și chiar a unor colegi din guvern. A refuzat constant orice discuție cu muncitorii sau reprezentanții acestora mizând pe Legea stării de alertă care în opinia lui i-ar fi obligat pe sindicaliști să nu oprească lucrul.

Citește și: Sindicaliștii din Poliție: Cu ce se deosebește Cîțu de Dăncilă, dacă iese la declarații publice fără să aibă habar de materia respectivă?

Numai că în timpul nopții lucrurile s-au precipitat și muncitorii au blocat încă din timpul nopții activitatea. Solidarizarea a fost aproape totală printre muncitori.

La prima oră a dimineții blocajul de la metrou era un fapt. Media vuia, blocajul în traficul bucureștean era tot mai mare... ministrul Cătălin Drulă a intrat în vrie. Au venit imediat la minister spre a-l îmbărbăta chiar vicepremierul Dan Barna, șeful USR, adică șeful lui pe linie de partid. Soluția aleasă a fost aceea de a contraataca politic - la unison toate gurile de foc USR/PLUS au pus placa PSD e de vină pentru declanșarea grevei. Cum tactica nu a prins și problemele pe teren deveneau tot mai complicate paranoia a crescut: surse politice susțin că ministrul a cerut Ministerului de Interne să intre cu jandarmii peste cei care erau autoblocați în stații și în tuneluri și să îi evacueze. Aceeași solicitare și către prefectul PLUS al Capitalei. Din ambele locuri a primit o liniște apăsată. Ministrul nu a renunțat și a curs cu plângeri penale spre DIICOT și DNA. Rezultatul a fost că mai multe mari sindicate naționale și de ramură s-au solidarizat public cu colegii lor de la metrou.

Lucrurile au culminat cu ieșirea publică a ministrului în fața clădirii Ministerului Transporturilor unde a amenințat în stânga și în dreapta cu pușcăria.

În ciuda presiunilor repetate din partea ministrului Drulă și a mai multor lideri USR, prefectul Capitalei, Alin Stoica, a refuzat un ordin de intervenție în forță și în schimb pe tăcute a reușit să îi aducă la aceeași masă în sediul Prefecturii Bucureștiului pe reprezentanții protestatarilor și ai Metrorex, să dezamorseze conflictul și să ajute la punerea la punct a unui calendar de negocieri - rezultatul a fost angajamentul public al celor de la Metrou că de mâine dimineață totul va redeveni funcțional.

Citește și: S-ar pregăti debarcarea lui Vlad Voiculescu! USR-PLUS i-ar fi găsit deja înlocuitor

Iată deci cum nervii unui ministru au lăsat Capitala în plină pandemie fără un mijloc de transport important înghesuindu-i pe bucureșteni în transportul de suprafață cu posibile repercusiuni ale sănătății publice în zilele și săptămânile viitoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.