Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avanpremiera spectacolului 'Universuri paralele', în noua sală amenajată de Teatrul de Stat Constanţa

www.zileşinopti.ro
Teatrul evreiesc de stat

Sala Studio a Teatrului de Stat Constanţa (TSC), amenajată integral de angajaţii instituţiei de cultură într-o clădire închiriată pentru ca actorii să aibă unde să îşi poată desfăşura activitatea, a fost inaugurată, sâmbătă seară, odată cu avanpremiera spectacolului "Universuri paralele".

Noua sală este concepută pe modelul "black box theatre", o structură adaptabilă care, deşi are dimensiuni reduse, este foarte atractivă pentru creatorii de teatru tocmai prin libertatea pe care o oferă în aranjarea spaţiului precum şi datorită intimităţii date de proximitatea actorilor faţă de spectatori, potrivit Agerpres.

Clădirea TSC, care aparţine Primăriei Constanţa, este de anul trecut supusă unor lucrări de reabilitare.

"Dincolo de faptul că este o avanpremieră a unui nou spectacol în repertoriul teatrului, este un eveniment special şi pentru că inaugurăm, aşa cum spunem noi, provizoriu, acest spaţiu de teatru. Sala noastră de spectacole a intrat în renovare, sala fostului Teatru Fantasio. Clădirea este a Primăriei municipiului Constanţa şi a intrat într-un proces de renovare, reabilitare, cu fonduri europene, în luna noiembrie. Din acel moment am rămas cumva suspendaţi pentru că nu am avut nicio alternativă viabilă unde să ne desfăşurăm spectacolele", a declarat directorul general al Teatrului de Stat Constanţa, Erwin Şimşensohn.

După ce uşa Teatrului de Operă şi Balet "Oleg Danovski" a fost "închisă" pentru actorii Teatrului de Stat Constanţa, aceştia au reuşit să adapteze unele dintre spectacolele lor pentru a le putea juca în spaţii puse la dispoziţie de Biblioteca Judeţeană şi Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret "Jean Constantin".

"Din păcate, singura opţiune pe care am considerat-o noi fezabilă pentru a ne desfăşura spectacole de teatru aşa cum s-ar cuveni ne-a fost să spunem respinsă, nu ni s-a deschis uşa aşa cum ne-am fi aşteptat, din partea colegilor noştri. Aşa că sala în care Teatrul Dramatic Ovidius pe acea vreme şi-a desfăşurat activitatea mai bine de 50 de ani ne-a fost închisă şi nu am avut acces. Cumva am tras nişte semnale de alarmă legate de lipsa de solidaritate care a existat în oraş din acest punct de vedere. Dar totuşi am găsit parteneri. (...) În cele două spaţii am încercat şi reuşit să adaptăm unele dintre spectacolele noastre. Puţine, pentru că foarte puţine s-au adaptat la acel gen de spaţii", a spus Şimşensohn.

Potrivit acestuia, în condiţiile date a fost găsită soluţia transformării spaţiului închiriat unde TSC avea sediul administrativ într-o sală studio de teatru, lucrările fiind făcute integral de angajaţii instituţiei de cultură.

"În aceste condiţii a trebuit să găsim o soluţie şi acest spaţiu în care ne aflăm, care până în urmă cu trei săptămâni era sediul nostru administrativ, era un spaţiu de birouri, a fost transformat într-un timp record într-o sală studio. (...) Este o formă provizorie, pentru că ne dorim ca la vară, când închidem această stagiune 2021- 2022, acest spaţiu să intre într-un nou proces, într-o adaptare mult mai complexă, spaţiul sperăm să devină una dintre cele mai frumoase săli studio de teatru din ţară. Avem parteneri care s-au oferit să ne sprijine cu bani, forţă de muncă, materiale", a mai spus directorul TSC.

După avanpremiera de sâmbătă a spectacolului "Universuri paralele", de David Lindsay-Abaire, în regia lui Radu Iacoban, premiera oficială va avea loc duminică, 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului.

David Lindsay-Abaire este un prolific şi premiat dramaturg american, piesa "Rabbit Hole" (Universuri paralele) fiind cel mai mare succes al său. Cu această piesă a obţinut Premiul Pulitzer pentru Dramă în 2007 şi câteva nominalizări la premiile Tony. Tot el a scris scenariul pentru filmul cu acelaşi titlu, realizat în 2010, cu Nicole Kidman în rolul principal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.