Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avantajele chirurgiei robotice în tratamentul herniilor peretelui abdominal

dr teodor buliga

Herniile peretelui abdominal se produc atunci când organele abdominale sunt împinse spre un punct slab al peretelui. Organele care herniază cel mai frecvent sunt intestinul gros, intestinul subțire sau vezica urinară. Herniile care apar în urma unei intervenții chirurgicale se numesc eventrații sau hernii postincizionale.

Indiferent de tipul de hernie dezvoltat și de localizarea ei, singurul tratament care vindecă această afecțiune este intervenția chirurgicală, deoarece hernia nu regresează spontan. Neglijată pe termen lung, hernia abdominală ar putea duce la complicații grave – ocluzii, perforații, necroze ale organelor herniate, iar acestea pot pune viața pacientului în pericol.

Intervenția chirurgicală de reparare a herniilor presupune introducerea unor plase chirurgicale la nivelul peretelui abdomnial, plase ce se integrează în organism, fiind bine tolerate de acesta. În trecut, aceste plase erau inserate cu ajutorul unor incizii largi, care să permită chirurgului un spațiu de manevră suficient. Odată cu dezvoltarea chirurgiei minim invazive, aceste intervenții se fac predominant prin abord laparoscopic sau robotic.

Intervențiile robotice au câteva avantaje de necontestat comparativ cu intervențiile laparoscopice. Datorită sistemului video ultraperformant care permite vizualizarea câmpului operator tridimensional, mărit de până la 10 ori față de normal, chirurgul poate vizualiza vase de sânge aproape invizibile cu ochiul liber, ceea ce duce la sângerări intraoperatorii mult reduse. Tot datorită avantajului de a vizualiza structurile anatomice în detaliu, pot fi respectate filete nervoase foarte subțiri. Astfel, recuperarea pacientului este mult mai rapidă: se poate da jos din pat la câteva ore după operație și poate conduce singur mașina chiar de a doua zi.

Intră în acest articol semnat de Dr. Teodor Buliga, medic primar Chirurgie generală cu competențe în chirurgia robotică, chirurgia laparoscopică și chirurgia oncologică la Spitalul Clinic Sanador, pentru a afla mai multe detalii despre herniile abdominale și despre chirurgia robotică.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.