Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avem noroc. Cum reușește România să depășeacă iarna care bate la ușă

Inquam Photos / George Calin
depozite gaze

În ultimele zile am avut parte de temperaturi total atipice pentru perioada anului în care ne aflăm. Vremea pare că ține cu toți cei care se află într-un război tacit cu Federația Rusă din cauza invadării Ucrainei. Însă prognozele ne arată că lucrurile nu vor mai sta așa pentru mult timp, iar gerul iernii va pune stăpânire peste întreaga Europă. Nu există locuitor al bătrânului continent care astăzi să nu se teamă de lunile ce vor urma din cauza frigului care va pătrunde în case și a incapacității autorităților de a le asigura gazele sau energia necesară încălzirii locuințelor.

Starea de spirit în România este similară. Pe lângă frica generată de inflație și incertitudinea cauzată de război, românii se tem tot mai tare că vor îngheța în case ca pe vremea comunismului. Tot mai multe articole inovatoare au împânzit internetul prin care diverși ne învață soluții creative pentru încălzire. Unele cu lumânări și ghivece pentru flori altele cu apă fiartă pusă în bidoane de plastic. Toate sunt tot mai accesate de către populație.

Am primit astăzi o veste foarte bună din partea guvernanților. Sau cel puțin așa pare la prima vedere. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține pe pagina sa de Facebook că „Astăzi, 1 noiembrie, avem în depozite gaze naturale în procent de 96,52% - 2.963,3 milioane metri cubi. Nu vom avea probleme cu gazele în această iarnă. Populația și economia nu vor avea de suferit”. Este într-adevăr o veste foarte bună care eliberează din presiunea acumulată în ultimele luni din cauza isteriei generate de o eventuale sistare generală a furnizării de gaze naturale de către Federația Rusă.

De ce este important să avem gaze în depozitele naționale? În primul și în primul rând pentru că asta ne asigură independență energetică în cazul unei situații de criză. În al doilea rând pentru că așa ne aliniem cu adevărat la strategia Europeană privind securitatea aprovizionării cu energie și protejarea cetățenilor împotriva unei creșteri a prețurilor la energie. Spre deosebire de Ungaria sau Bulgaria, România a reușit să depășească cu mult gradul de înmagazinare de 80% impus în Uniunea Europeană, demonstrând că a luat în serios această problemă de securitate națională.

Pare incredibil, dar este adevărat. Guvernul a făcut și ceva bun pentru energia românească. E bine că avem gaz înmagazinat, dar ce facem cu el dacă prețurile vor fi de 10 ori mai mari? Cine își va putea permite să beneficieze din acest „El Dorado energetic”? Există încă o veste bună și din această perspectivă. Cel mai probabil vom asista la o reglare a pieței și o normalizare a prețurile. Bineînțeles că vom avea scumpiri, dar cu siguranță nu vor mai fi de ordinul zecilor. În sfârșit Ministerul Energiei, și aici ca paranteză trebuie să îi acordăm credit ministrului Popescu, și-a dat seama că România are nevoie ca de aer de o mână de ajutor, iar această mână va veni sub forma unei intervenții ferme în piață.

Nu va fi o iarnă ușoară, dar totuși există semnale că lucrurile se stabilizează. Cu puțin noroc, dacă vremea va ține cu noi, vom depăși și acest moment din istoria noastră modernă, fără prea multe sacrificii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.