Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment interesant lansat de Curtea de Conturi Europeană: 'UE se teme că partidele europene ar putea fi finanțate de țări din afara Europei'

libertate ascuns

Planurile de revizuire a normelor de finanțare a partidelor politice europene ar putea să le expună la interferențe străine din partea unor organizații din afara UE, a avertizat miercuri, 13 aprilie, Curtea de Conturi Europeană, informează Euractiv.com.

În luna noiembrie a anului trecut, Comisia Europeană a prezentat planurile de revizuire a legislației care reglementează activitățile și finanțarea partidelor politice europene și a fundațiilor afiliate acestora, cu scopul de a le face mai viabile din punct de vedere financiar, de a reduce birocrația și de a le facilita contribuția și participarea la campaniile naționale. Una dintre propunerile sale este de a permite partidelor politice europene și fundațiilor să colecteze contribuții de la partidele sau organizațiile membre situate în țările membre ale Consiliului Europei. Potrivit Comisiei, aceste contribuții ar putea reprezenta până la 40% din bugetul total.

"În opinia noastră, propunerea nu conține măsuri care să atenueze în mod adecvat riscul de interferență străină în partidele politice europene prin intermediul membrilor care furnizează contribuții și care au sediul în țările aparținând Consiliului Europei și în afara UE", susțin auditorii. Curtea a adăugat că ar fi dificil să se asigure că cei care contribuie din exterior împărtășesc "valorile UE".

Problema interferenței străine în campaniile electorale din UE, dar și din alte părți, a crescut în importanță în urma încercărilor Rusiei și ale altor actori de a influența alegerile.

Curtea de Conturi a adăugat că "nu ar fi recomandabil să se permită finanțarea campaniilor naționale pentru referendumuri de către partidele politice europene", argumentând că ar fi prea dificil să se stabilească dacă campaniile au fost finanțate din fonduri naționale sau din fonduri UE.

Partidele politice europene au devenit independente în iulie 2004, când noile reglementări ale UE le-au permis să primească finanțare anuală din partea Parlamentului European. În 2007, acestora li s-au alăturat fundațiile, iar normele pot acoperi în prezent până la 90% din cheltuielile unui partid.

Valoarea totală a finanțării UE disponibile pentru partidele politice europene a crescut de la 6,5 milioane de euro în 2004 la 46 de milioane de euro în 2021, în timp ce finanțarea pentru fundațiile politice europene a crescut de la 5 milioane de euro în 2008 la 23 de milioane de euro în 2021. Restul este acoperit din resurse proprii, cum ar fi cotizațiile membrilor și donațiile.

Cu toate acestea, oficialii partidelor și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care funcționează regulamentul în practică, în special în ceea ce privește rolul "Autorității pentru partide și fundații politice", numită de Parlamentul European, care este responsabilă de supravegherea regimului.

Un oficial de partid a declarat pentru EURACTIV că actualul regulament de finanțare este "una dintre cele mai restrictive și complicate părți ale Parlamentului European. Este foarte greu să găsești surse de venit care să poată fi acceptate de serviciile Parlamentului - ar trebui să putem funcționa fără studii juridice asupra fiecărui euro".

Între timp, multe grupuri, în special partidele mai mici, s-au luptat să obțină finanțare proprie, auditorii subliniind că "partidele și fundațiile au contractat din ce în ce mai multe împrumuturi pentru a atinge cerințele privind resursele proprii", ceea ce ridică probleme de conformitate.

Auditorii și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la planurile Comisiei de a permite partidelor și fundațiilor să fie finanțate în întregime de UE în anul alegerilor pentru Parlamentul European.

Aceștia au descris acest lucru ca "nefiind coerent cu conceptul de cofinanțare, care înseamnă că resursele nu trebuie să fie furnizate în întregime din bugetul UE. Prin urmare, suntem de părere că o contribuție minimă ar trebui să provină din resursele proprii ale partidelor politice europene".

În martie, guvernele naționale și-au stabilit propria poziție în acest subiect, inclusiv amendamente pentru a preciza tipul de activități (altele decât campaniile pentru referendum) pe care partidele politice europene le pot organiza împreună cu partidele membre.

De asemenea, acestea doresc să solicite partidelor politice europene și fundațiilor politice europene să depună o declarație scrisă anuală privind respectarea valorilor UE de către partidele politice europene și de către membrii lor și să reducă pragul anual per donator de la 3 000 EUR la 1 500 EUR.

Miniștrii doresc, de asemenea, să limiteze resursele proprii la 2% din bugetul lor anual.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.