Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AVERTISMENT Dezastrul de la Cernobîl s-ar putea repeta: Ce pun la cale Putin și Rusia

cernobil

Avertisment fără precedent. Ucraina ameninţă şi spune că dezastrul de la Cernobâl s-ar putea repeta. Rusia lui Vladimir Putin ar fi cea responsabilă de un asemenea deznodământ tragic.

Petro Porosenko transmite un mesaj ingrijorator referitor la securitatea nucleara a regiunii noastre, la 30 de ani de la catastrofa de la Cernobil. "Agresiunea ruseasca [...] a creat riscul repetarii unui dezastru nuclear pe teritoriul tarii noastre”, a declarat Porosenko, cu prilejul comemorarii catastrofei de la Cernobil, conform agentiei ucrainene de stiri Interfax. El a precizat ca lupte intense s-au dat la circa 200 de kilometri de centrala atomoelectrica Zaporojia din Enerhodar, cea mai mare din Europa si a cincea ca marime din lume.

Citeşte şi: SENZAŢIONAL Un buncăr antiatomic din Suceava a fost scos la vânzare pe OLX: Cât costă / FOTO

De altfel, aceasta a fost tinta unei tentative armate de preluare a controlului in mai 2014, comisa de atacatori ce pretindeau ca sunt activisti ai miscarii extremiste „Sectorul de Dreapta”. Iar expertii Greenpeace au avertizat ca exista riscul ca centrala sa fie lovita de tirurile artileriei din regiunea separatista Donetk. Porosenko a facut aluzie la incidentul de acum 2 ani, spunand ca Rusia „a planuit operatiuni militare si producerea de haos” in locuri „unde se afla facilitati extrem de periculoase”. Liderul de la Kiev a precizat ca masurile de securitate la centralele nucleare ucrainene au fost intarite, pentru a le proteja de posibile atacuri ale unor „grupari teroriste” care ar intentiona sa le saboteze. „Lupta impotriva teroritmului nuclear trebuie sa fie coordonatala nivel international”, a spus Porosenko.

Citeşte şi: Alina Mungiu Pippidi, ofensivă în faţa servicilor: 'Să îşi facă treaba lor constituţională'

El s-a referit in mod direct si la arsenalul de arme atomice al Moscovei. „Kremlinul desfasoara elemente ale potentialului sau nuclear in Crimeea sub ocupatie ruseasca. Noi si partenerii nostri trebuie sa imbunatatim garantiile de securitate date de puterile nucleare tarilor care nu detin arme de distrugere in masa”, conform ProTV.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.