Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment lansat de Comisarul European pentru locuri de muncă: 'Nu mai este timp de pierdut pentru a ne adapta competențele'

europarl.europa.eu
Nicolas Schmit

Duminică, 1 mai, Uniunea Europeană va sărbători Ziua internațională a lucrătorilor. Comisia se angajează să promoveze drepturile lucrătorilor și cele mai bune condiții de muncă posibile pentru persoanele din UE și din afara acesteia, în conformitate cu Pilonul european al drepturilor sociale.

Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat "Ziua lucrătorului este o ocazie de a reflecta asupra politicilor pe care UE le pune în aplicare pentru a îmbunătăți perspectivele de angajare și condițiile de muncă pentru toți: de la asigurarea unor salarii minime adecvate și promovarea dialogului social și a acordurilor colective, la protejarea persoanelor care lucrează pe platformele digitale, la promovarea egalității de remunerare între bărbați și femei.

Pandemia a accelerat multe schimbări pe piața muncii și nu mai este timp de pierdut pentru a ne adapta competențele și a răspunde acestor noi cerințe.

Din păcate, Ziua lucrătorului din acest an are loc pe un fundal de război. Ne concentrăm eforturile asupra integrării persoanelor care fug din Ucraina pe piața forței de muncă din UE, prin cartografierea competențelor lor, traducerea calificărilor lor și oferirea de asistență pentru găsirea unui loc de muncă. Ca întotdeauna, UE este unită și solidară."

UE a luat o serie de măsuri concrete pentru a consolida drepturile lucrătorilor pe mai multe fronturi. Propunerea Comisiei privind salariile minime adecvate este în prezent în curs de negociere cu Parlamentul European și cu statele membre.

De asemenea, UE sprijină participarea femeilor pe piața forței de muncă prin intermediul unor norme privind transparența salarială care pot reduce diferențele de remunerare între femei și bărbați. De asemenea, a avut loc un progres în ceea ce privește spargerea plafonului de sticlă: la zece ani de la propunerea Comisiei, Parlamentul European și Consiliul negociază în prezent propunerea privind normele UE care impun ca femeile să dețină cel puțin 40% din posturile de director neexecutiv într-o companie. În timpul Anului european al tineretului, Comisia continuă să acorde o atenție sporită tinerelor generații și provocărilor cu care se confruntă acestea, de exemplu prin intermediul Garanției pentru tineret și prin noua inițiativă ALMA, care va ajuta tinerii care nu au niciun fel de loc de muncă, educație sau formare profesională să se orienteze către piața muncii.

În plus, mulți tineri lucrează prin intermediul platformelor digitale de ocupare a forței de muncă, unde Comisia a propus recent o legislație pentru a le îmbunătăți condițiile de muncă. Comisia a prezentat recent o comunicare privind munca decentă la nivel mondial, în care reafirmă angajamentul UE de a juca un rol de lider în promovarea unei munci decente care să pună oamenii în centru, asigurându-se că drepturile și demnitatea acestora sunt respectate. Toate planurile de redresare și de reziliență aprobate până în prezent contribuie la obiectivele sociale, cu 20,4 % din cheltuielile sociale, de exemplu, pentru sprijinirea ocupării forței de muncă și a competențelor, iar punerea în aplicare este în curs de desfășurare.

În plus, Fondul social european Plus (FSE+) va pune la dispoziție aproape 99,3 miliarde EUR pentru perioada 2021-2027 pentru a investi în oameni, locuri de muncă și competențe. Ca urmare a activării Directivei privind protecția temporară, Comisia a ajutat statele membre să se asigure că persoanele care fug de invazia nejustificată a Rusiei în Ucraina pot avea acces efectiv la dreptul lor la educație, asistență medicală, cazare și locuri de muncă. Pentru a sprijini statele membre în acest sens, Comisia a plătit peste 3,5 miliarde EUR în avans în cadrul REACT-UE.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.