Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment: Oare guvernarea s-a gândit la scenarii în care suntem confruntați cu situația când Rusia decide să aplice instrumentul militar în Moldova

rusi in Transnistria

Fostul viceministru al Apărării, expertul asociat la Direcția de Cercetare pentru Europa de Est și Eurasia a Stiftung Wissenschaft und Politik, Dumitru Mînzărari, susține că guvernarea ar trebui să fie cu ochii pe trupele ruse din Transnistria.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Dumitru Mînzărari declară că forțele militare controlate de ruși în regiunea transnistreană ar putea să dea probleme mari R. Moldova, dacă Moscova decide să aplice instrumentul militar, transmite Știri.md.

"Văd puțină discuție în Republica Moldova despre semnificația strategiei ruse de intimidare prin amenințarea cu invazie militară în Ucraina. Doar avem forțe militare controlate de ruși în regiunea transnistreană care ar putea să ne dea probleme mari, dacă Moscova decide să aplice instrumentul militar.

Și un astfel de risc nu este mic, și nu este ignorabil, considerând cât de lejer și frecvent Rusia aplică instrumentul militar (direct, prin proxy) sau amenințarea militară.

Întreb retoric, și din curiozitate. Oare guvernarea s-a gândit la scenarii de răspuns în cazul în care suntem confruntați cu situația când Rusia decide să aplice instrumentul militar în Moldova, sau ne amenință cu aplicarea lui?", se întreabă Dumitru Mînzărari.

Totodată, fostul viceministru al Apărării sfătuiește conducerea țării să stabilească și să finanțeze un program de reacție la o asemenea criză.

"Biden acum vorbește cu Putin, fapt care demonstrează că americanii apreciază riscul invaziei ruse contra Ucrainei că fiind destul de mare. Noi măcar o ședința a Consiliului Suprem de Securitate am făcut? Căci pe multe întrebări mai puțin importante am avut.

Nu, serios, iată, conducerea țării știe ce face și cum să gestioneze criza, dacă avem semnale de mobilizare a forțelor ruse în Transnistria? Ucraina are adâncime strategică și poate face schimbul "timp pentru teritoriu". Noi nu avem acest lux. Deci, unica strategie a noastră ar include să preîntâmpinăm, descurajăm sau să blocăm.

Dar cum? Ce semnale de avertizare timpurie urmează de detectat? Cine și cum observă aceste semnale și le analizează? Ce perioada minimă de reacție avem, și cum trebuie să pregătim forțele și mijloacele să reușim astfel de reacție? Cum răspundem la potențiale atacuri preventive, orientate pentru blocarea sau pentru prevenirea mobilizării și răspunsului rapid din partea Chișinăului?

Și multe alte întrebări similare. Dacă problema dată se ignoră, mizând pe Ministerul Apărării, țin să întristez conducerea curentă a țării. Cum îl finanțați așa și va opera.

Deci, urmează să fie finanțată și stabilit un program de reacție la crize. Căci altfel, Maia Sandu va afla despre criză din kommersant.ru, sputnik.md sau newsmaker.md, după ce deja au fost stabilite fapte împlinite pe teren (frază preferată a diplomaților ruși după aplicarea forțelor militare). Iar ce înseamnă pentru Moldova astfel de fapte împlinite, sper că experții de la Guvern și Președinție cunosc!", a mai scris Dumitru Mînzărari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.