Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment pe care părinții trebuie să-l ia în serios. Pericole mari îi pândesc pe copiii care utilizează internetul

Europa FM
copii tablete

În 2019, vârsta medie de începere a utilizării internetului era de 9 ani, în timp ce în 2023 aceasta a scăzut la 8,2 ani.

Aceasta este semnificativ mai scăzută la respondenții sub vârsta de 12 ani (6,8 ani vs. adolescenți 9 ani), la cei de gen masculin (7,8 ani, comparativ cu 8,5 în cazul fetelor) și la copiii care locuiesc în mediul urban (7,7 ani, comparativ cu 8,9 în cazul copiilor din mediul rural).

Dacă în 2019, rețelele sociale precum Facebook și Instagram erau cele mai populare, în 2023, Instagram, TikTok, Discord, Snapchat și BeReal sunt semnificativ mai mult utilizate de copii și tineri, iar impactul influencerilor online devine semnificativ, așa cum arată concluziile studiilor sociologice efectuate de Salvați Copiii România, în mod periodic, între 2019 și 2023 și interacțiunile cu copiii în activități de consiliere oferite de echipe multidisciplinare.

Organizația Salvați Copiii a lansat Ghidul siguranței pe Internet, în cadrul unui eveniment organizat la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București, desfășurat sub forma unui panel de discuții, unde au fost dezbătute schimbările necesare în societatea românească pentru a proteja mai bine copiii în mediul online, punând accent pe aspectele legislative și educaționale.

Riscurile la care copiii sunt expuși în mediul online se intensifică

Ghidul se dorește a fi un instrument esențial pentru profesori, părinți și elevi. Acesta poate fi adaptat pentru nivelurile de învățământ gimnazial și liceal, răspunzând specificului grupului de elevi și nevoilor lor.

Ghidul promovează o abordare holistică a siguranței online, incluzând aspecte tehnice și de securitate, dar și dezvoltarea abilităților digitale ale elevilor, îmbunătățindu-le capacitatea de comunicare și relaționare în mediul online.

Datele recente colectate de Organizația Salvați Copiii arată o creștere semnificativă a timpului pe care copiii îl petrec în fața ecranelor și o intensificare a riscurilor la care aceștia sunt expuși în mediul online.

• În 2019 se observă că timpul excesiv petrecut pe internet este asociat cu nemulțumirea, iar un procent semnificativ de copii petreceau peste 6 ore online într-o zi școlară sau liberă.

Prin comparație, în 2023, pentru 41% dintre copii, faptul că se simt plictisiți reprezintă o motivație pentru a comunica în mediul online, copiii petrecând perioade de timp mult mai extinse în mediul digital decât în urmă cu 3 ani.

Ca urmare a sesiunilor de consiliere, copiii au dezvăluit că petrec, în medie, peste 8 ore pe zi pe internet.

• În 2019, o parte semnificativă dintre copii au afirmat că se simt deranjați sau supărați în urma interacțiunilor online pe platformele de socializare.

În studiul din 2023, se menționează că fenomene precum "cyberbullying" sau "sexting" sunt asociate cu scăderea stării de bine emoționale.

• În 2023, adolescenții semnalează că rețelele sociale îi ajută să își confirme valorile și interesele, iar influența creatorilor de conținut și a influencerilor devine tot mai pronunțată.

Riscurile asociate utilizării internetului și interacțiunilor online sunt semnificative

Toate aceste diferențe indică faptul că mediul online evoluează rapid și că influența internetului asupra copiilor și tinerilor se schimbă odată cu apariția unor noi tendințe și platforme.

Totodată, riscurile asociate utilizării internetului și interacțiunilor online rămân aspecte semnificative, iar importanța educării și gestionării comportamentelor online sănătoase este mai actuală ca niciodată.

Având în vedere că siguranța copiilor în mediul online stă la baza preocupărilor Organizației Salvați Copiii, și recunoscând importanța colaborării cu mediul școlar pentru a susține dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor și profesorilor, expertiza noastră, acumulată în peste 15 ani de studii și cercetări, participări la conferințe internaționale, conceperea de cursuri și programe de studiu pentru copii și profesori, consiliere psihologică și propuneri legislative, se reflectă acum în Ghidul Siguranței pe Internet.

CONTEXT

Între 66% și 84% dintre copii au postat conținut online în ultimul an, iar cei mai puțini au fost cei care au făcut acest lucru pe rețelele sociale (66%), urmați de cei care au postat într-un joc online (69%), în mesageria privată (81%) și în cadrul unui grup sau forum (84%).

Totuși, s-a identificat că riscul cel mai mare de transmitere a informațiilor personale este prin mesageria privată, unde fetele au afirmat că au făcut acest lucru într-o măsură semnificativ mai ridicată decât băieții (86% vs 72%), arată datele celei mai recente cercetări realizate de Organizația Salvați Copiii România, în 2023, “Conduita tinerilor pe retelele de socializare”.

Îngrijorător, 41% dintre cei care spun că li s-au solicitat imagini cu conținut cu caracter sexual pe internet afirmă că cel care a făcut acest lucru era un adult: 20% dintre fete afirmă acest lucru, comparativ cu 7% dintre băieți.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.