Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment pentru Instagram, Facebook și Twitter. Aplicațiile de mesagerie descentralizate vor înlocui platformele de rețele sociale de astăzi

mintmetrics.ro
retele sociale social media

Guvernul rus a luat măsuri represive asupra platformelor străine de socializare precum Instagram, Facebook și Twitter, interzicându-le activiștilor extremiști. Pentru protestatari, activiști și civili locali, aceste acțiuni au dus la o barieră semnificativă în calea comunicării cu lumea exterioară. În plus, au ridicat și întrebarea cât de ușoară sunt aceste aplicații pentru autoritățile de stat. Având în vedere că cetățenii nu pot accesa aceste platforme, ei nu au de ales decât să fugă pe următoarele platforme încă active, conform cointelegraph.com.

Cu toate acestea, nu doar activiștii ruși au optat pentru alternative. Luați în considerare, de exemplu, Telegram, un serviciu de mesagerie instantanee bazat pe cloud, care a devenit rapid un loc pentru partajarea imaginilor de război și a altor conținuturi care altfel ar fi fost blocate pe platforme precum Instagram sau Twitter. Ca să nu mai vorbim de faptul că nici aceste platforme, care sunt disponibile pentru cetățeni acum, nu au nicio garanție că vor fi scutite de interdicții din partea autorităților. În acest caz, utilizatorii nu vor avea de ales decât să apeleze la alternative „de casă” dezvoltate local.

Dezbaterea dintre libertate și control nu este una nouă, condițiile actuale ale lumii fiind doar un exemplu de când aceste dihotomii există cap la cap. Anterior, această dezbatere a fost introdusă odată cu furnizarea de internet a libertății digitale, fiind eliminată de tehnologia mare care folosește metadatele pentru oportunități de obținere de profit și preocupările legate de guvernele care folosesc aceleași date pentru a-și supraveghea cetățenii. Rezultatul este că confidențialitatea și libertatea de exprimare nu vor fi niciodată garantate în temeiul fundației Web 2 de astăzi.

Bătălia dintre libertate și control este încă în desfășurare, în timp ce lumea furișează noi metode pentru a împuternici suveranitatea individuală. Din acest motiv, mișcările vor avea întotdeauna o slăbiciune ușor de vizat, iar activitățile de protest se vor confrunta în continuare cu bariere atâta timp cât se bazează pe platforme centralizate de social media, care pot fi închise în orice moment. Desigur, acest lucru se referă, de exemplu, la situația care a avut loc atunci când guvernul nigerian a interzis Twitter pentru a-și proteja oamenii de activitățile politice antiguvernamentale. Efectiv, această acțiune nu a făcut decât să înăbușe activitățile și să restrângă capacitatea cetățenilor de a comunica și de a se organiza liber.

Adoptând o abordare condusă de comunitate

Ca urmare, mișcările sociale se îndepărtează acum de la a avea un singur lider, luând puterea de la o singură persoană și dispersând puterea printre oamenii care alcătuiesc mișcarea. Dovezile acestei abordări descentralizate sunt acum văzute în mișcări precum Extinction Rebellion și Occupy Wall Street.

Acest concept de a reda puterea oamenilor este departe de a fi nou. Odată cu introducerea internetului și a dispozitivelor mobile, puterea este pusă direct în mâinile utilizatorului. La urma urmei, oricine poate înregistra, crea sau distribui informații către milioane de oameni în câteva secunde. Puterea este diseminată în mod eficient în lume, permițând chiar și cetățeanului cu cea mai mică voce să aibă cel mai mare impact. Prin urmare, mai degrabă decât să fie „fără lider”, mișcările către o structură descentralizată dă putere noilor lideri într-un mod care permite oricui să adună oamenii împreună și să ia măsuri în jurul preocupărilor cele mai presante din comunitatea lor.

În timp ce internetul s-a dovedit a fi cel mai mare distribuitor de informații, designul său tehnologic nu este perfect. Prin urmare, în timp ce tehnologia va fi întotdeauna esențială pentru modul în care activiștii operează și interacționează cu restul lumii, sunt necesare protocoale și infrastructură adecvate pentru a se asigura că eforturile nu sunt înăbușite.

Prin urmare, platformele de comunicare descentralizată s-au dovedit a fi cea mai potrivită opțiune pentru ca activiști și protestatari să se reunească fără teama de închiderea sistemului. Din păcate, pentru a face aceste oferte disponibile, mesagerii privați au nevoie de un ecosistem descentralizat puternic ca fundație.

Faceți posibilă confidențialitatea

În descentralizarea comunicării, tehnologia blockchain este considerată ca având un rol critic ca punct de plecare pentru aplicațiile de mesagerie. Aceste soluții depășesc efectiv criptarea pentru a adăuga un alt nivel de confidențialitate. Configurată corect, această tehnologie poate deveni scutul pentru protejarea celor nevinovați și poate încuraja eforturile care susțin binele mai mare.

Un exemplu în acest sens este Oxen , o platformă concepută pentru a construi un viitor privat pentru internet, oferind instrumente și servicii care permit utilizatorilor să folosească rețelele blockchain pentru a obține confidențialitate în toate domeniile vieții lor de zi cu zi.

Pentru a sprijini acest lucru, Oxen a lansat Session . Session este o aplicație de mesagerie adaptată pentru activiști, protestatari și alții aflați în situații de mare risc. Datorită naturii lor descentralizate, aceste platforme fac mai dificil pentru guvernele sau autoritățile rău intenționate să blocheze, să cenzureze sau să supravegheze conținutul schimbat.

Ca răspuns la aceste eforturi, Kee Jefferys, directorul de tehnologie la Oxen, spune: „Sesiunea este creată special pentru activiști. Este o opțiune excelentă de mesagerie pentru protestatari și activități, deoarece este sigură, privată, anonimă și descentralizată. Când utilizați Sesiune, poți fi sigur că poți vorbi liber.”

Cu Session, activiștii vor avea capacitatea de a-și finaliza munca în mod pașnic și fără întrerupere. Sesiunea a atins deja pragul de 1.000.000 de descărcări pe Google Play, cu peste 300.000 de utilizatori activi lunar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.