Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment pentru noul Guvern: 'Ordonanţa care pune în pericol...'

Inquam Photos / Octav Ganea
Mihai Tudose

Avertisment extrem de important la adresa noului Guvern. Oamenii lui Mihai Tudose sunt atenţionaţi în privinţa unei Orgonanţe. Oamenii fostului premier, Dacian Cioloş spun OUG promovată netransparent care pune în pericol locurile de muncă ale persoanelor cu dizabilități.

"Platforma România 100 susține organizațiile neguvernamentale care atrag atenția asupra gravității modificării legii 448 printr-o Ordonanță de Urgență aflată pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de azi. Modificările din această OUG care nu a fost dezbătută cu partenerii sociali pot genera posibila închidere a Unităților Protejate și trimiterea în șomaj a 2000 de persoane cu dizabilități.

Citeşte şi: TRAGEDIE Accident groaznic în Spania: Patru români au DECEDAT

România 100 susține întărirea capacității persoanelor cu dizabilități și a grupurilor vulnerabile în general de a contribui în societate și de a duce o viață decentă. Acest lucru poate fi făcut prin menținerea locurilor de muncă adaptate și prin mecanisme de suport prezente în toate țările europene cu susținerea financiară a unităților protejate și a întreprinderilor de inserție. Măsurile propuse netransparent prin OUG de Ministerul Muncii și Justiției Sociale elimină posibilitatea companiilor de a redirecționa din taxa dedicată către unitățile protejate prin achiziționarea de produse sau servicii de la acestea și pot avea ca efect limitarea locurilor de muncă existente.

Citeşte şi: Primele ordine ale noului premier: Ce a cerut Mihai Tudose în şedinţa de Guvern

Atragem atenția Guvernului României că are responsabilitatea de a proteja dreptul la o viață decentă pentru persoanele cu dizabilități iar readucerea lor la stadiul de dependență față de sistemul de asistență socială este un pas uriaș înapoi față de oportunitățile și modalitățile concrete create deja prin care aceste persoane contribuie la evoluția sociețății prin produsele și serviciile create și taxele aferente acestor locuri de muncă.

Un loc de muncă nu este doar o sursă de venit care poate fi compensat prin beneficii sociale ci o oportunitate de a trăi independent, de a crea și confirma valoarea socială dar și un spațiu în care persoanele cu dizabilități interacționează cu un grup social dincolo de familia restrânsă. De asemenea, Platforma România 100 atrage atenția asupra unui mod de guvernare periculos încă din prima zi de lucru a noului Guvern la Palatul Victoria, cel al deciziilor luate în regim de urgență cu impact imediat și fără consultarea organizațiilor direct interesate de politicile publice implementatre de urgență.

Citeşte şi: Premierul îşi începe mandatul 'în forţă': Ce le-a cerut Mihai Tudose miniştrilor

Redăm scrisoarea oficială a organizațiilor din domeniu trimisă azi către prim-ministrul Mihai Tudose:

Scrisoare deschisă adresată Primului ministru al României, domnul Mihai Tudose

Domnule Prim ministru,

Vă sesizăm public faptul că este pe cale de a fi realizată o modificare legislativă prin Ordonanță de Urgență, care va trimite în șomaj peste 2000 de persoane cu dizabilități severe din România, care au depășit statutul de asistat social. Acestea în prezent sunt angajate în 740 de unități protejate – loc de muncă protejat în care minim 30% din angajați sunt cu handicap și primesc suplimentar servicii de orientare profesională, calificare la locul de muncă și asistență personalizată continuă, asigurându-se inclusiv tranziția spre piața muncii. Mai mult, peste 200 de unități protejate, au fost înființate și dezvoltate prin POCU – FSE 2008-2013, fiind acum în perioada de sustenabilitate.

Ordonanța va produce efecte grave la nivelul unităților protejate, pentru că pe lângă închiderea celor 740 de unități protejate și concedierea a peste 2000 de persoane cu handicap grav, își vor pierde locul de muncă cel puțin încă 4000 de persoane care lucrează în aceste structuri, inclusiv din alte categorii defavorizate, unele fiind autorizate și ca întreprinderi sociale de inserție. Astfel vor ajunge din nou dependenți de prestații sociale, trăind în excluziune și sărăcie și punând continuu presiune pe bugetul de stat.

Organizațiile semnatare ale acestei scrisori, vă solicită dumneavoastră și Guvernului României să nu lucrați împotriva acestor români și să nu adoptați această ordonanță înainte de organizarea unei dezbateri publice pe tema modificării art.78 din Legea 448/2006. Modificarea Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin Ordonanță de Urgență, avizată astăzi în Comitetul Economic și Social și propusă spre adoptare în ședința de Guvern, va lăsa aceste persoane fără loc de muncă, deoarece piața neconvențională a muncii nu are măsuri de suport de integrare profesională specializate în domeniul dizabilității, iar constrângerea angajatorilor prin dublarea taxei actuale pentru neangajare sau organizare de concursuri de angajare speciale de către instituțiile publice, vor conduce doar la colectarea suplimentară de fonduri la bugetul de stat, nu și la crearea de locuri de muncă suplimentare pentru persoane cu handicap.

Art.78 din legea 448/2006, prevedea ca angajatorii cu mai mult de 50 de angajați, care nu pot avea angajate 4% dintre aceștia persoane cu dizabilități, să poată achiziționa de la unități protejate autorizate, produse și servicii realizate de persoanele cu dizabilități. Această facilitate non-fiscală pentru unități protejate, oferea posibilitatea unei piețe rezervate, care să acopere diferența de costuri legată de integrarea socio-profesională a persoanelor cu handicap, prevedere care există la nivelul tuturor statelor din Uniunea Europeană. Ordonanța nu va mai oferi această alternativă pentru firme private și instituții publice, singura obligație, fiind doar de plată a taxei de handicap la bugetul de stat, suma fiind totodată dublată prin această măsură, față de ce prevede în prezent legea. Deși ordonanța conține și unele măsuri binevenite, modificarea adusă la art.78 din Legea 448/2006, încalcă art. 50 din Constituție - Protecția persoanelor cu handicap – ”Persoanele cu handicap se bucură de protecție specială. Statul asigură realizarea unei politici naționale de egalitate a șanselor, de prevenire și de tratament ale handicapului, în vederea participării efective a persoanelor cu handicap în viața comunității, respectând drepturile și îndatoririle ce revin părinților și tutorilor.” Conform art. 115 din constituție, (4) Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora. Considerăm că această ordonanță nu are elemente de urgență în angajarea în muncă a persoanelor cu dizabilități, obligația de angajare în procent de 4% persoane cu handicap existând și până în prezent în Legea 448/2006, atât în sectorul public, cât și privat, respectiv obligația de plată la bugetul de stat a taxei.

România a ratificat Convenția ONU pentru persoanele cu dizabilități, dar este departe de alte state UE în incluziunea acestor persoane. Indicatorul de angajare a acestei categorii de persoane este în jur de 15%, în timp ce rata de angajare în munca la nivel de UE pentru persoanele cu dizabilități este de 48,7% (sursa: Marianne Thyessen, Comisar european al DG Employment, Social Affair and Inclusion, Conferința internațională privind angajarea asistată, Belfast, 2017).

În aceste condiții, în loc să analizăm și să dezbatem, toți cei care avem expertiză în domeniul angajării persoanelor cu dizabilități, astfel încât modificarea legii să nu pună în pericol exact beneficiarul principal al acestei legi- persoana cu handicap, se invocă o urgență a adoptării acestei Ordonanțe de urgență cu impact negativ puternic. În România sunt organizații neguvernamentale care reprezintă persoanele cu dizabilități, care au dezvoltat unități protejate cu zeci de angajați din această categorie, multe dintre ele considerate modele de bună practică, premiate la nivel național și internațional. Acestea pot contribui la identificarea de soluții constructive pentru corectarea Legii 448/2006, astfel încât ea să servească 100% scopului declarat. Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități are deja aceste propuneri care ar evita distrugerea a 740 de unități protejate și trimiterea în șomaj a peste 4000 de persoane din care peste 2000 cu dizabilități.

Faptul că există și unități care speculează prevederile legale nu trebuie să ducă la pedepsirea la grămadă și a celor cinstiți și a celor necinstiți, și la excluderea unor români din societate sau transformarea lor în asistați, sub pretextul că dorim să le facem bine. Împreună putem găsi soluții, astfel încât să crească și veniturile la bugetul de stat și numărul persoanelor cu dizabilități angajate în unități protejate și pe piața neconvențională a muncii. Vă solicităm insistent să folosiți experiența noastră de 10 ani în domeniul economiei sociale și să analizați modificările în discuție cu înțelepciune, ținând cont de interesul persoanelor cu dizabilități!

FONSS- Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale

Rețeaua Dizabnet

RISE- rețeaua întreprinderilor sociale de inserție prin economie socială

FEDRA - Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist

Asociația ROMANIAN WOMEN’S LOBBY (ROWL)", spun cei de la Platforma România 100.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.