Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment puternic din partea Iranului: 'Consecinţe de mare amploare, dacă Israelul nu este oprit'

israel iran israel

Misiunea Iranului la Naţiunile Unite a avertizat sâmbătă că dacă "crimele de război şi genocidul" Israelului nu sunt oprite, atunci situaţia ar putea scăpa de sub control, iar consecinţele vor fi "de mare amploare", relatează Reuters, citat de news.ro.

"Dacă crimele de război şi genocidul apartheidului israelian nu sunt oprite imediat, situaţia ar putea scăpa de sub control şi ar putea ricoşa cu consecinţe de anvergură - a căror responsabilitate revine ONU, Consiliului de Securitate şi statelor care conduc Consiliul spre o fundătură", a postat pe X misiunea Iranului la ONU.

Avertismentul public a venit după ce site-ul Axios a relatat că Teheranul a transmis un mesaj Israelului, prin intermediul ONU: dacă va desfăşura o ofensivă terestră în Fâşia Gaza, care este controlată de Hamas, atunci va trebui să fie tras la răspundere.

Israelul se pregătea sâmbătă să lanseze un asalt terestru împotriva Hamas în Fâşia Gaza, după ce le-a spus palestinienilor care trăiesc în acest teritoriu dens populat să fugă spre sud, către frontiera - închisă - cu Egiptul.

Israelul a jurat să anihileze Hamas ca represalii după atacul fără precedent al grupării islamiste palestiniene din urmă cu o săptămână, când Hamas a luat cu asalt oraşe israeliene, ucigând 1.300 de persoane şi luând zeci de ostatici - cel mai grav atac asupra civililor din istoria Israelului.

Avioanele şi artileria israeliană au supus deja Gaza celui mai intens bombardament pe care l-a văzut vreodată, punând enclava, în care locuiesc 2,3 milioane de palestinieni, sub un asediu total. Autorităţile din Gaza afirmă că peste 2.200 de persoane au fost ucise.

Statele Unite au depus eforturi pentru a ţine Iranul în afara conflictului, iar diplomaţia internaţională mai largă s-a concentrat pe împiedicarea extinderii conflictului - în special în Liban - şi a declanşării unui război regional.

Gruparea Hezbollah din Liban, susţinută de Iran şi puternic înarmată, s-a confruntat de mai multe ori cu Israelul de cealaltă parte a graniţei libaneze în ultima săptămână, în cele mai grave confruntări de când au purtat un război de o lună în 2006.

Trimisul ONU pentru pace în Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, s-a întâlnit sâmbătă la Beirut cu ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian, a anunţat ONU. Abdollahian s-a întâlnit apoi cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, în Qatar, a relatat Al Jazeera TV.

Când a fost întrebat despre articolul din Axios, purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat: "Toate întâlnirile (lui Wennesland) au fost pentru a discuta despre eforturile diplomatice de eliberare a ostaticilor, de asigurare a accesului umanitar şi de prevenire a unei extinderi a conflictului în regiunea mai largă. Acest lucru include întâlnirile sale recente din Liban".

Misiunea Israelului la Naţiunile Unite a refuzat să comenteze relatarea Axios sau postarea Iranului pe reţelele sociale, precizează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.