Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment sumbru de la un oficial din Ministerul Sănătății: un nou pericol la care ne expunem în preajma valului patru

www.facebook.com
andrei baciu

Numărul cazurilor Covid-19 este în creștere în România. Doar săptămâna trecută au fost înregistrate cu 139% mai multe cazuri în comparație cu două săptămâni în urmă. Pe lângă acest aspect, vizibil în toată Europa, românii sunt sătui să audă de restricții, reguli și măsuri anti-Covid-19, iar asta îi expune și mai mult la virus, atrage atenția secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu. „Riscăm însă să ajungem într-o capcană cognitivă: de a trăi o falsă senzație de siguranță și a avea o falsă senzație de protecție dată de o percepție negativă”, spune Andrei Baciu.

Cei mai afectați de Covid-19 în aceste momente în România sunt tinerii, iar tulpina Delta încă nu este dominantă.

„Oamenii călătoresc și intră mult mai mult în contact cu oameni care vin din zone cu probleme, unde sunt probleme reale, cum este Spania sau Portugalia.

Încă nu este tulpina Delta dominantă în România. În continuare avem celelalte tulpini care domină terenul de joacă al variantelor Covid-19, însă vedem că sunt cel puțin 19 țări la nivel european unde a devenit dominantă. Se va intensifica și la noi. E inevitabil, pentru că așa cum spuneam e o realitate pe care o cunoaștem.

Avem o analiză foarte clară de la INSP. Un lucru care iese în evidență de departe este faptul că pe intervalul de vârstă 20-39 de ani avem cea mai mare creștere a numărului de cazuri noi de la o săptămână la alta.

Săptămâna trecută, în comparație cu acum două săptămâni, avem o creștere de 139% a cazurilor. În cifre absolute sigur că nu este foarte mult, însă vorbim de un început de creștere a numărului de cazuri și vorbim de elementele care au validitate din punct de vedere științific. Acum sigur că expliația din spatele acestui detaliu este dată de ceea ce se întâmplă în realitate.

Oamenii călătoresc și e perioada conediilor. Te întâlnești cu oameni și evident că la întoarcerea în țară există un risc. Acest lucru se va vedea ușor și la noi, așa cum a fost și vara trecută”, a spus Andrei Baciu, la postul Digi24.

Marele pericol

„Riscăm însă să ajungem într-o capcană cognitivă: de a trăi o falsă senzație de siguranță și a avea o falsă senzație de protecție dată de o percepție negativă. Nu e un lucru care să ne convină și să ne facă plăcere: faptul că vine un nou val, că o să crească numărul de cazuri, că e posibil a viața noastră să fie puțin schimbată. Toate aceste lucruri nu sunt plăcute. Atunci cumva le respingem automat. E o percepție justificată... Cu atât mai mult se întâmplă cu cât oamenii au trăit sub un stres semnificativ și cam fiecare vrea un moment de relaxare justificat. Un reflex e acesta: 'nu vreau să aud neaparat de lucrurile acestea', pe cale de consecință nici nu adopt comportamente care să fie simetrice cu pericolul existent”, a concluzionat Baciu.

Vezi și: Secretar de stat în MS: 'Scenariu cu 1.000-1.500 de cazuri Covid pe zi la sfârșitul lunii septembrie' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.