Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment SUMBRU - Un cutremur similar celui din 4 martie 1977 ar face prăpăd în România. Câte locuințe ar putea fi afectate

cutremur_bucuresti_1977

În cazul unui cutremur similar celui din 4 martie 1977, aproximativ 850.000 de locuințe ar putea fi afectate, adică peste 10% din fondul locativ, iar pagubele materiale s-ar situa între 3,8 și 6,6 miliarde de euro, informează Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, conform Mediafax.

Din valoarea totală a pagubelor materiale, pagubele aferente locuințelor asigurate ar reprezenta circa 1,5 miliarde de euro, precizează comunicatul asociației, remis cu ocazia împlinirii a 42 de ani de la cutremurul din 1977. Efectele cutremurului au fost devastatoare: aproape 1.600 de vieți pierdute și circa 35.000 de locuințe complet distruse.

România înregistrează un deficit major de protecție în contextul în care asigurările de locuințe, atât cele obligatorii, cât și cele facultative, au o importanță crucială în protecția financiară a populației.

Studiu: În 2019, România poate pierde 20 milioane Euro la bugetele naționale și locale din contribuțiile șoferilor Uber

În prezent, doar 19% din cele 8,9 milioane de locuințe din România au o poliță obligatorie de asigurare împotriva dezastrelor (PAD), iar 16% au și o asigurare facultativă. Astfel, din totalul locuințelor din România, doar 1,67 milioane sunt asigurate prin polițe obligatorii PAD, iar 1,48 milioane au și o asigurare facultativă.

“Rezultă o lipsă majoră de protecție prin asigurare în cazul locuințelor, ce poate ajunge, în cazul unui dezastru, chiar și la 5 miliarde de euro, sumă reprezentând daune neacoperite prin polițe de asigurare”, a precizat Iulia Nicola, specialist asigurări generale în cadrul UNSAR - Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România.

Vlad Cosma, audiat de judecătorii ÎCCJ - Fostul deputat dă declarații în unul dintre dosarele lui Sebastian Ghiță

La sfârșitul trimestrului trei al anului trecut, asigurările de proprietăți, care includ și locuințele, reprezentau 15,2% din totalul pieței locale de asigurări generale, cu prime brute subscrise de 897,2 milioane de lei . Din această sumă, 40,8% reprezintă asigurări obligatorii și facultative pentru locuințe.

Începând cu 2010, în România funcționează un program de asigurare obligatorie împotriva celor 3 riscuri de dezastre naturale – cutremur, inundații și alunecări de teren – administrat de PAID, în baza Legii nr. 260/2008. Astfel, a devenit obligatoriu prin lege ca proprietarii de locuințe să achiziționeze o poliță PAD, a cărei sumă asigurată este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, în funcție de tipul locuinței asigurate.

Asigurările PAD reprezintă un produs de bază, având un caracter social.

În 2018, UNSAR a derulat un studiu național privind asigurările de locuințe, în colaborare cu IRES. Studiul a arătat faptul că 74% dintre români sunt interesați de asigurările de locuințe, iar 4 din 5 români cunosc obligativitatea polițelor PAD.

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 80% din piața locală de asigurări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.