Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertismente de tsunami, ridicate pe coastele Pacificului

Getty Images
avertisment tsunami

Avertismentele de tsunami de-a lungul coastelor Pacificului au fost ridicate unul după altul vineri, după evacuarea pe terenuri mai înalte şi în interiorul teritoriilor a zeci de mii de locuitori din zonele de coastă din Noua Caledonie, Noua Zeelandă, Vanuatu şi alte insule, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Un seism cu magnitudinea 8,1 a avut loc lângă Insulele Kermadec din Pacific (nelocuite), care fac parte din Noua Zeelandă. Cutremurul, produs la ora locală 08:28 (19:28 GMT joi), a fost precedat de seisme cu magnitudinile 7,4 şi, respectiv, 6,9 în aceeaşi regiune şi a declanşat o serie de avertismente de tsunami.

Noua Zeelandă a fost prima care a anulat ordinul de evacuare câteva ore mai târziu, la scurt timp după ora 00:00 GMT vineri, declarând că "cele mai mari valuri au trecut".

Alerta de tsunami a fost "ridicată în toate teritoriile franceze din Pacific" vineri, a postat pe Twitter ministrul Teritoriilor franceze de peste mări, Sebastien Lecornu.

Cel mai înalt val, de un metru, s-a produs în Noua Caledonie pe insula Maré, în arhipelagul Insulelor Loialităţii, în timp ce în insula Pines (insula Pinilor), în Yate şi în Noumea au fost observate valuri între 45 şi 80 de centimetri, a declarat siguranţa civilă locală, menţionând că nu au fost semnalate pagube.

Pe Insulele Wallis şi Futuna, alerta a fost retrasă la ora 11:38 (23:38 GMT joi). "Populaţia se poate întoarce pe coastă", a anunţat Administraţia superioară a acestui teritoriu situat la aproximativ 16.000 km de Franţa continentală.

Citește și: Meghan Markle declară război Familiei Regale Britanice: ce acuzații grave aduce în interviul cu Oprah Winfrey

Serviciile de urgenţă neo-zeelandeze au ordonat evacuarea zonelor de coastă pe întinderi mari din nordul Noii Zeelande. "Nu staţi acasă!", le-a cerut locuitorilor Agenţia naţională de gestionare a situaţiilor de urgenţă.

Centrul de Alertă pentru Tsunami din Pacific (PTWC), situat în Hawaii, a avertizat că valuri de până la trei metri înălţime pot atinge Noua Caledonie şi Vanuatu.

În Polinezia Franceză, alerta a fost declanşată joi dimineaţă (în jurul orei 23:00 GMT). Deşi nivelul creşterii apelor a fost mai mic decât se prognoza, laboratorul de geofizică din Tahiti a rămas în alertă. "Suntem pe o cinetică rapidă, cu foarte puţin timp să reacţionăm", a declarat pentru AFP directorul său, Stéphane Quema.

Centrul de Alertă pentru Tsunami din Pacific a adăugat că valuri mai mici ar putea să lovească ţări aflate la mare distanţă de epicentrul cutremurului precum Japonia, Rusia şi Mexic, precum şi ţărmuri din America de Sud.

Peru a lansat joi seară un avertisment de tsunami pe coasta sa de 3.000 de km, însă fără ordin de evacuare pentru moment. "Sosirea (...) valurilor este aşteptată în zori, pe 5 martie", a declarat Centrul naţional pentru operaţiuni de urgenţă (Coen) pe Twitter.

În Chile a fost declanşată "o alertă galbenă pentru municipalităţile de pe coastă" şi a fost instituită "o stare de precauţie care impune evacuarea preventivă a zonelor de plajă în faţa unui mic tsunami cu valuri care pot atinge un metru", potrivit Biroului naţional pentru situaţii de urgenţă (Onemi).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.