DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Avertismentul ANSVSA înainte de Paști: cum trebuie să fie produsele congelate astfel încât carnea să nu fie afectată

peste

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) atenţionează consumatorii asupra riscurilor pentru sănătatea publică în cazul achiziţionării produselor pescăreşti provenite din surse necunoscute sau din locuri unde nu sunt respectate condiţiile minime de igienă, având în vedere creşterea consumului de peşte şi produse din pescuit în această perioadă a Floriilor şi a Sărbătorilor Pascale, arată Agerpres.

Instituţia a transmis vineri într-un comunicat de presă o serie de recomandări pe care consumatorii ar trebui să le ia în considerare dacă vor să achiziţioneze şi să consume peşte şi produse din peşte.

Astfel, în cazul peştelui viu (crap, şalău, scrumbie, somn, păstrăv, etc.) cât şi în cazul crustaceelor (homari, creveţi, crab, etc) indiferent de modul lor de expunere (bazine, acvarii cu apă), acestea trebuie să prezinte semne de viabilitate, fiind interzisă comercializarea peştilor care au murit în bazine/containere.

În cazul produselor pescăreşti proaspete (peşte proaspăt, fileuri proaspete, etc.) consumatorii trebuie să aibă în vedere că acestea trebuie expuse la o temperatură apropiată de punctul de topire al gheţii. Dintre condiţiile esenţiale: carnea trebuie să aibă o culoare vie, să fie fermă şi elastică şi să nu exite mirosuri străine, etc.

Citește și: Unde-i lege, nu-i tocmeală! Amenzi de 1,4 milioane de lei, în 24 de ore, pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID

În ceea ce priveşte produsele preparate (fileuri, rondele, trunchiuri de peşte etc), acestea trebuie să prezinte culoarea, fermitatea şi mirosul specific din care provin, nefiind admisă expunerea şi comercializarea fileurilor, rondelelor sau bucăţilor de peşte care prezintă o culoare a cărnii modificată sau miros modificat. De asemenea, în cazul icrelor de peşte neprelucrate, acestea trebuie să aibă un aspect uniform şi o culoare adecvată speciei de peşte de la care au fost obţinute şi nu trebuie să prezinte solzi, corpuri străine, mucegai sau mirosuri şi gusturi străine.

Potrivit ANSVSA, produsele pescăreşti congelate destinate comercializării sub formă de brichete sau congelate individual trebuie să aibă un aspect uniform, o culoare specifică, iar glazura de gheaţă trebuie să fie uniform repartizată, continuă şi transparentă. După decongelare, produsele trebuie să aibă proprietăţi organoleptice asemănătoare produselor proaspete fără gust, culoare sau miros modificate şi fără să prezinte paraziţi vizibili, recomandă ANSVSA.

"Nu este permisă expunerea şi comercializarea produselor congelate cu acumulări de gheaţă în exces sau cu glazura de gheaţă discontinuă, netransparentă şi cu un aspect murdar", spun reprezentanţii autorităţii.

Citește și: VIDEO - Abia venită în fruntea ministerului, Ioan Mihăilă anunță împrumuturi masive în sănătate: două centre de arși vor fi construite

Nu în ultimul rând, în cazul produsele pescăreşti procesate (peşte afumat, fileuri afumate, peşte marinat etc.), acestea trebuie expuse şi comercializate în condiţiile de umiditate şi temperatură stabilite de producători şi trebuie să prezinte proprietăţi organoleptice specifice tipului de produs.

În această perioadă, medicii veterinari monitorizează permanent modul în care se desfăşoară activitatea de obţinere, transport, depozitare şi comercializare a peştelui şi produselor din pescuit la nivelul unităţilor supuse controlului oficial şi în special la nivelul municipiului Bucureşti, unde vor fi efectuate controale la toţi operatorii economici care comercializează peşte şi produse din pescuit, în vederea punerii pe piaţă a produselor sigure.

"Call Center"-ului ANSVSA - 0800 826 787 - poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza orice nereguli sau suspiciuni privind nerespectarea condiţiilor de igienă stabilite de legislaţia din domeniul siguranţei alimentelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.