Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertismentul din Europa pentru România: Se cere clarificarea implicării SRI în justiție

justitie

Magistratii europeni pentru democratie si libertati (MEDEL) au votat o rezolutie la Chisinau, pe data de 21 noiembrie, prin care "isi exprima profunda ingrijorare fata de esecul CSM de a clarifica pentru opinia publica implicarea SRI-ului in procedurile judiciare, precum si fata de faptul ca problema agentilor acoperiti din justitie nu a fost inca clarificata".

Citeşte şi: Alarmă peste Prut: O grupare paramilitară voia să dea lovitura în toate instituţiile / VIDEO

"Lipsa unei dezbateri publice referitoare la aceste chestiuni importante pentru independenta justitiei este de natura a slabi democratia in Romania", au spus magistratii europeni.

Magistratii europeni s-au aratat "socati" sa afle "ca CSM a decis ca declaratia generalului SRI Dumitru Dumbrava, potrivit careia instantele reprezinta un «camp tactic» pentru acest serviciu secret, nu afecteaza independenta justitiei".

Citeşte şi: Cum dădeau şpagă fraţii Becali pentru a scăpa de puşcărie: Puneau banii în pungile cu chipsuri

"Inca si mai socant este faptul ca CSM a folosit la deliberari note clasificate ale SRI, prin care acesta isi explica implicarea in procedurile judiciare. Utilizarea acestor note inaccesibile publicului ingradeste dreptul cetatenilor romani la un proces echitabil si arunca si mai multa indoiala asupra independentei justitiei in Romania", se spune in rezolutie.

Citeşte şi: Decapitări la ISU după tragedia din clubul Colectiv / UPDATE: Reacția lui Raed Arafat

Magistratii europeni afirma ca toate legile, regulamentele si conventiile referitoare la administrarea justitiei trebuie sa fie accesibile publicului.

"Faptul ca nici judecatorii nu au acces la informatiile privind relatia dintre procurori si serviciile secrete sau la modul in care serviciile opereaza in instante, unde, de altfel, nu ar trebui sa fie prezente, ridica serioase probleme in ceea ce priveste modul in care justitia este administrata in Romania", afirma acestia.

MEDEL reaminteste necesitatea transparentei absolute in sistemul judiciar, precum si rolul CSM de garant al independentei si transparentei, ca fundamente ale increderii publicului in justitie.

Citeşte şi: DNA anunță: Un nou dosar pe numele lui Dan Șova! De ce este acuzat senatorul PSD

Un alt aspect care a ridicat preocupare in randul magistratilor europeni a fost neelucidarea existentei unor agenti acoperiti printre magistrati.

"CSAT nu a furnizat inca un update cu stadiul activitatii pe care o desfasoara pentru a verifica declaratiile magistratilor ca nu sunt agenti acoperiti ai vreunui serviciu secret", se afirma in rezolutie.

O ingrijorare suplimentara pentru magistratii europeni a fost provocata de recunoasterea SRI-ului din raportul de activitate pe anul 2014 ca acest serviciu de informatii actioneaza permanent pentru a examina calitatea si consistenta informatiei adresate parchetelor, acuratetea argumentatiei juridice si, respectiv, relevanta probelor. "Cu alte cuvinte, SRI a recunoscut ca actioneaza ca o parte in procedurile judiciare, ceea ce este cu totul interzis de lege", afirma magistratii europeni într-un comunicat de presă.

Citește și: Hotărâre UNICĂ luată de Klaus Iohannis în istoria României: Nimeni nu a mai făcut așa ceva

"Lipsa unei dezbateri publice, ezitarea mass mediei de a discuta si investiga aceste aspecte importante, precum si reactiile sporadice ale societatii civile slabesc democratia in Romania. Cel mai bun exemplu pentru a ilustra aceasta stare de fapt este ca o noua lege «Big Brother» a fost adoptata fara nicio dezbatere publica sau parlamentara si cu o reactie palida a mass mediei si a societatii civile", au spus magistratii europeni.

MEDEL face apel catre toate autoritatile romane competente pentru a clarifica toate aspectele privind implicarea serviciilor secrete in justitie, implicare ce este de natura sa submineze independenta justitiei.

"Vom sustine in continuare demersurile judecatorilor si procurorilor romani pentru apararea independentei justitiei si vom informa institutiile europene despre aceasta grava situatie din Romania", si-au concluzionat magistratii europeni rezolutia.

Magistratii romani au fost reprezentanti la aceasta intalnire de judecator Dana Girbovan, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania.

Citește și: Noi DEZVĂLUIRI despre Raed Arafat: Ce decizie a luat azi-noapte

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.