Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertismentul lui Lavrov cu privire la acordul privind exporturile de cereale pe Marea Neagră

TASS
serghei lavrov

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că dacă părțile din acordul cu cereale la Marea Neagră, intermediat de ONU, care se referă la Rusia nu vor fi îndeplinite, atunci acel acord nu va mai fi operațional, informează BBC.

Vorbind în timpul unei conferințe din Kenya, dl Lavrov a spus că mai puțin de 3% din cerealele exportate în baza acordului au ajuns în cele mai sărace țări ale lumii și că partea din acord referitoare la Rusia nu a fost îndeplinită "deloc".

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a sosit luni în Kenya într-o vizită surpriză înaintea participării la o reuniune a şefilor diplomaţiilor din grupul economiilor emergente BRICS, care va avea loc săptămâna aceasta în Africa de Sud.

Potrivit presei locale, Lavrov ar urma să se întâlnească cu autorităţile kenyene, inclusiv cu preşedintele William Ruto.

Această vizită neanunţată intervine după ce ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a încheiat săptămâna trecută un turneu în Africa, în timpul căruia a îndemnat ţările africane să pună capăt neutralităţii lor faţă de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Ultima vizită a lui Lavrov în Kenya a fost în 2010


Vizita lui Lavrov, care a fost ultima dată în Kenya în 2010, este a patra sa deplasare pe continentul african în ultimele 12 luni.

În iulie anul trecut, ministrul a vizitat Egiptul, Etiopia, Uganda şi Republica Congo.

În ianuarie, el a călătorit în Africa de Sud, Eswatini (fostul Swaziland), Angola şi Eritreea, iar în februarie a mers în Mali, Mauritania şi Sudan.

Lavrov urmează să participe joi şi vineri la o reuniune a miniştrilor de externe din cadrul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) la Cape Town, Africa de Sud, în vederea pregătirii summitului pe care ţara africană îl va găzdui în luna august.

De asemenea, călătoria ministrului are loc înaintea celui de-al doilea summit Rusia-Africa, reuniune ce se va desfăşura în iulie la Sankt Petersburg.

Moscova încearcă să restabilească vechile sale legături sovietice cu ţările africane pentru a câştiga influenţă pe continent, unde se prezintă ca o alternativă la fostele puteri coloniale occidentale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.