Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AVERTISMENTUL medicilor: Cât de periculos este să mâncăm mici combinați cu pâine și bere

mici

Tradiţionalii mititei consumaţi la iarbă verde, intraţi în cultura românilor ca adevărate delicatese, trebuie consumaţi cu măsură şi doar dacă sunt făcuţi din ingrediente verificate, iar asocierea lor cu băuturile alcoolice nu este deloc benefică pentru ficat şi digestie, avertizează medicii.

Citește și: Nu puneți sare pe castraveți! E OTRAVĂ curată

Micii se prepară din carne tocată, în amestec (porc cu vită sau vită cu oaie) sau provenind de la un singur animal, maturată cu supă de oase, adios de grăsime, condiment, afânători (bicarbonat de sodiu), uneori cu adaos de texturate de soia sau fosfaţi - care sunt complet nesănătoşi -, coloranţi şi conservanţi cu potenţiale efecte cancerigene.

Frigerea lor incompletă poate duce la contaminarea cu Trichinella spiralis, un parazit care poate duce la apariţia unei boli grave numită trichineloză. Aceasta se manifestă prin diaree abundentă, însoţită de vomă, dureri abdominal, febră, conjunctivită, urticarie şi dureri musculare generalizate.

Există însă şi forme extrem de grave ale acestei boli, care au loc atunci când larvele invadează plămânii, inima sau sistemul nervos central. În general, mititeii sunt indigeşti din cauza cantităţii foarte mari de grăsime animală (peste 20%), bogată în acizi graşi saturaţi, care pot declanşa probleme cardiovasculare. De asemenea, mititeii au densitate calorică mare, contribund la apariţia supraponderalităţii şi a obezităţii. Atunci când sunt fripţi pe grătarul cu foc direct devin toxici din cauza arsurii şi a contaminării cu hidrocarburi policiclice aromate.

Asocierea micilor cu pâine şi bere înrăutăţesc şi mai mult digestia, putând provoca steatoza hepatică, aşa-numitul ficat gras. De asemenea, consumul excesiv de mici poate duce la creşterea riscului de apariţie a anumitor forme de cancer, cum este cel de vezică, de pancreas sau cel de colon, a pancreatitelor acute sau cronice. Micii conţin cantităţi mari de sare, fiind contraindicaţi persoanelor obeze, hipertensive, diabeticilor, celor cu boli hepato-renale sau dislipidemie.

Totuşi, micii pot fi conumaţi cu moderaţie, sporadic, atunci când suntem siguri de compoziţia lor, cu muştar natural şi cu cantităţi moderate de vin roşu, fără sulfiţi, în felul acesta scăzându-le toxicitatea, scrie adevarul.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.