Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertismentul Phenianului nu rămâne fără răspuns: Japonia pune în alertă sistemul de apărare antirachetă

pixabay
japonia

Japonia și-a pus luni în stare de alertă apărarea împotriva rachetelor balistice și a avertizat că va doborî orice proiectil care îi amenință teritoriul, după ce Coreea de Nord a anunțat lansarea unui satelit între 31 mai și 11 iunie.

Coreea de Nord, înarmată nuclear, afirmă că și-a finalizat primul satelit militar de spionaj, iar liderul Kim Jong Un a aprobat ultimele pregătiri pentru lansare.

„Guvernul recunoaște că există posibilitatea ca satelitul să treacă pe teritoriul țării noastre”, a declarat secretarul-șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, în cadrul unei ședințe periodice de informare, după ce Coreea de Nord a informat paza de coastă japoneză cu privire la lansarea planificată.

Ordinul ministrului japonez al apărării, primul ca răspuns la o lansare spațială nord-coreeană din 2016, vine după ce în aprilie Japonia a trimis în Marea Chinei de Est un distrugător care transporta interceptoare Standard Missile-3 (SM-3), care pot lovi ținte în spațiu, și a trimis în insulele Okinawa rachete PAC-3 cu baza la sol, concepute pentru a lovi focoase mai aproape de sol.

Coreea de Nord a informat Japonia despre un plan de lansare a unui satelit între 31 mai și 11 iunie

Japonia se așteaptă ca Coreea de Nord să lanseze racheta care transportă satelitul său deasupra lanțului de insule din sud-vest, așa cum a făcut în 2016, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Presa de stat nord-coreeană a criticat planurile rivalilor săi, Coreea de Sud, Statele Unite și Japonia, de a face schimb de date în timp real cu privire la lansările sale de rachete, descriindu-i pe cei trei ca discutând despre „măsuri sinistre” pentru întărirea cooperării militare.

Analiștii spun că satelitul face parte dintr-un program tehnologic de supraveghere, care include drone, menit să îmbunătățească capacitatea de a lovi ținte în caz de război.

În luna mai, Kim a inspectat o instalație militară de sateliți, a relatat agenția de presă de stat KCNA a Nordului.

Coreea de Nord a efectuat o serie de lansări de rachete și teste de armament în ultimele luni, inclusiv o nouă rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid.

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat reporterilor că orice lansare de rachetă nord-coreeană ar fi o încălcare gravă a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU care condamnă activitatea sa nucleară și de rachete.

„Îndemnăm cu tărie Coreea de Nord să se abțină de la lansare”, a postat biroul său pe Twitter, adăugând că va coopera cu aliatul său american, Coreea de Sud și cu alte țări și va face tot posibilul să colecteze și să analizeze informații de la orice lansare.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.