Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertismentul psihologului: Tinerii care locuiesc cu părinții după 20 de ani pot avea probleme psihice

depresie tineri

40% dintre tinerii din România locuiesc cu părinţii, ceea ce poate duce la apariția unor probleme cum ar fi depresia, transmite Mediafax.

Bogdan, un absolvent al Facultăţii de Ştiinte ale Comunicării, în vârstă de 25 ani, ar vrea să se mute singur, însă îi este teamă să facă un credit ipotecar. Tânărul susține că nici chiria nu este o soluţie și că preferă să economisească cei 300 de euro pe care i-ar da lunar pentru un apartament. Astfel, ar putea aduna suficienţi bani pentru ca într-o zi să îşi cumpere propria locuinţă. Până atunci stă cu părinţii şi se bucură de unele avantaje.

„În acest moment, a trăi pe cont propriu este ca şi cum ai face o drumeţie înr-un ţinut necunoscut. Trăim într-o ţară în care nu prea ni se oferă, sincer, nicio şansă, ca urmare suntem nevoiţi să locuim cu părinţii până la o anumită vârstă la care reuşim să ne creăm o stabilitate financiară”, spune Bogdan Serediuc.

Psihologul Mirela Oneţiu susține că această codependenţă duce la scăderea stimei de sine, la o delăsare din partea tinerilor.

„Duce la un fel de, aş putea spune chiar depresie, pentru că tinerii consideră că nu se pot descurca fără părinţi şi cumva sunt inutile”, a precizat Onețiu.

Ponderea tinerilor cu vârste între 25 şi 34 de ani care locuiesc cu părinţii variază în statele UE. Mai puţin de 10% din tineri locuiesc cu părinţii în ţările nordice, iar în ţările din estul Europei până la 60%.

În România, bărbaţii pleacă de la părinţi la scurt timp după ce împlinesc 30 de ani în vreme ce femeile, înainte de a împlini 26 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.