Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertismentul unui medic - Această BOALĂ te poate ucide în trei ani de la diagnosticare

realitatea.net
farmacie medicamente

Jumătate dintre pacienţii cu fibroză pulmonară idioptică, o boală cronică rară, pot deceda până în trei ani după stabilirea diagnosticului, anunţă medicii, precizând că analizele periodice poate identifica mai devreme boala, astfel crescând şansele pacientului, scrie Mediafax.

“Afecţiunea este cronică, nu se vindecă. (...) Jumătate din pacienţi, dacă nu mai mult, pot deceda până în trei ani după stabilirea diagnosticului. Diagnosticul practic este un prognostic la fel de sever ca neoplasmul bronhopulmonar care e cel mai rău dintre cancere şi automat este o boală care deşi nu e cancer are un prognostic mult mai sever decât alte cancere. Aceşti pacienţi, mai ales dacă sunt diagnosticaţi tardiv, au o speranţă de viaţă foarte scăzută. Lucrul esenţial este să identificăm cât mai devreme aceşti pacienţi”, a declarat preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Ruxandra Ulmeanu.

Citește și: Paul Stănescu, REACȚIE SURPRIZĂ la anunțul lui Ponta privind schimbarea lui Dragnea de la Camera Deputaților .

Ulmeanu a precizat că întreruperea fumatului este un pas important pentru prevenirea fibrozei pulmonare idiopatice.

“Prevenţia înseamnă să nu fumaţi, întreruperea fumatului este esenţială. (...) În rest, a te adresa medicului în momentul în care ai tuse, oboseală înseamnă un lucru esenţial. Acest bilanţ medical periodic poate diagnostica devreme fibroza pulmonară idiopatică. (...) În ultimi ani au apărut aşa numitele medicamente antifibrotice, împotriva fibrozei. Dacă boala este la început ele încetinesc evoluţia bolii. Există mulţi pacienţi care au multe boli cronice şi care îşi desfăşoara viaţa în condiţii acceptabile. Şi pentru pacienţii cu fribroză pulmonară dacă boala e diagnosticată devreme, intervenţia terapeutică precoce va scădea agravarea excesivă a bolii şi va oferi pacienţilor o calitate a vieţii mult mai bună”, a mai precizat Ruxandra Ulmeanu.

De asemenea, preşedintele Secţiunii de Somnologie a Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan, a explicat că fibroza pulmonară idiopatică se confundă cu astmul sau cu emfizemul pulmonar.

"Primesc tratamente (n.r. - pacienţii) care nu sunt adecvate, dar care în final nu fac altceva decât să prelungească momentul de diagnostic, iar boala progresează în acest timp. (...) Al doilea moment important este momentul de diagnostic, care presupune un cortegiu întreg de intervenţii unele mai puţin agresive , altele care ţin de sfera chirurgiei toracice. A doua problemă majoră este accesul la aceste servicii, pentru că nu toate clinicile pot să ofere această eşalonare de investigaţii", a spus Florin Mihălţan.

Mihălţan a mai precizat că fibroza pulmonară idiopatică este o boală subtratată şi subdiagnosticată.

“Şansa pacientului cu fibroză pulmonară idiopatică în ziua de astăzi reprezintă apariţia unor clase de medicamente noi, faptul că în România au intrat în panoplia de medicaţii care sunt compensate şi mai există în afară de această medicaţie şi o indicaţie de transplant pulmonar. Sunt două alternative, două oferte pentru o boală care a fost subdiagnosticată, subtratată”, a mai explicat Florin Mihălţan.

Medicii au mai declarat că există medicamente care nu vindecă boala, ci doar reuşesc să o stabilizeze.

“Fibroza pulmonară idiopatică duce la lipsa oxigenului, la invaliditate şi la deces în doar câţiva ani”, a mai spus medicul Irina Strâmbu.

Fibroza pulmonară idiopatică afectează în special persoanele peste 55 de ani, fumătorii şi foştii fumători. Simptomele bolii sunt tusea seacă şi lipsa aerului în timpul efortului.

În Europa, boala are o incidenţă între patru şi opt persoane la 10.000 de locuitori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.