Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Aveţi o boală transmisibilă, nu vă apropiaţi' - CNCD intervine în cazul primarului filmat când vorbea cu o persoană cu HIV

Inquam Photos / Octav Ganea
cncd

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) va analiza comportamentul primarului din judeţul Bacău filmat când îi spunea unei persoane seropozitive: „Aveţi o boală transmisibilă, nu vă apropiaţi”. Unul dimtre membrii Colegiului Director ai instituţiei s-a autosesizat. ONG-ul care a semnalat cazul apreciază că „aşa vor înţelege şi aleşii şi cetăţenii că nu există oameni superiori, care pot să-i discrimineze pe cei care suferă de boli, sunt de o altă etnie, religie, etc”.

„În calitate de membră a Colegiului Director CNCD, m-am autosesizat în cazul primarului care face afirmatii posibil discriminatorii la adresa persoanelor care trăiesc cu HIV în România. Afirmaţiile vor fi analizate în cadrul Colegiului Director, iar în urma deliberării se va stabili dacă aceste afirmaţii lezează demnitatea persoanelor infectate cu HIV”, a anunţat, vineri, Cătălina Olteanu, pe pagina de Facebook, potrivit news.ro.

Reprezentanții persoanelor cu HIV reacționează

Decizia este salutată de reprezentanţii Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, organizaţia care a semnalat cazul.

„E nevoie de foarte multă educaţie în zona stigmei şi discriminării în România, iar aleşii locali nu fac excepţie. Salutăm intervenţia CNCD în direcţia analizării comportamentului primarului de la Prăjesti”, au transmis reprezentanţii organizaţiei.

Aceştia apreciază că „aşa vor înţelege şi aleşii şi cetăţenii că nu există oameni superiori, care pot să-i discrimineze pe cei care suferă de boli, sunt de o altă etnie, religie, etc”.

„Susţinem demersul CNCD şi vom adresa către această instituţie orice comportament discriminatoriu la adresa persoanelor care trăiesc cu HIV şi nu numai”, a mai transmis organizaţia.

Primamrul din comuna Prăjeşti, judeţul Bacău, a fost filmat cum, în 14 septembrie, în şedinţa Consiliului Local îi spune unei persoane seropozitive: „Aveţi o boală transmisibilă, nu vă apropiaţi (...) Mie mi-e frică să stau lână un om de genul ăsta! (...) Are SIDA omul ăla!”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.