Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orientul Mijlociu, pe un butoi cu pulbere: avioanele israeliene și americane au simulat un atac împotriva Iranului (presa controlată de Arabia Saudită)

aerotime.aero
avioane militare Mirage 2000, Rafale, F-35, EuroFighters

Avioane de luptă invizibile israeliene F-35 au pătruns în spațiul aerian iranian în mai multe rânduri în ultimele două luni, a relatat miercuri un canal de știri administrat de Arabia Saudită, în timp ce Israelul și-a intensificat retorica împotriva unui acord incipient de relansare a acordului nuclear încheiat în 2015 între Teheran și puterile mondiale, relatează publicația Times of Israel.

Raportul neverificat al publicației Elaph, cu sediul la Londra, a afirmat că avioanele au reușit să evite cu succes radarele rusești și iraniene în timpul exercițiilor. Dronele și avioanele de realimentare în aer ar fi participat, de asemenea, la exercițiile "masive". Potrivit Elaph, Israelul și SUA au efectuat, de asemenea, exerciții secrete deasupra Mării Roșii, simulând un atac asupra Iranului din mare și din aer și capturarea navelor de război iraniene.

Avioane de vânătoare invizibile F-35 israeliene au pătruns în spațiul aerian iranian în mai multe rânduri în ultimele două luni, a anunțat miercuri un post de știri administrat de Arabia Saudită, în timp ce Israelul și-a intensificat retorica împotriva unui acord incipient de relansare a acordului nuclear încheiat în 2015 între Teheran și puterile mondiale.

Elaph a mai raportat că submarinele israeliene au monitorizat în secret navele de spionaj iraniene Behshad și escorta sa Jamaran, precum și nava de aterizare a elicopterelor Hingham. Navele sunt staționate în Marea Roșie.

Potrivit publicației, coordonarea dintre forțele americane și israeliene aproape că confirmă disponibilitatea Americii de a participa fie la un atac ofensiv, fie la o acțiune defensivă, în cazul în care negocierile indirecte dintre Washington și Teheran pentru relansarea acordului nuclear vor eșua.

În ianuarie, Elaph, citând o sursă anonimă, a relatat despre faptul că Israelul a efectuat exerciții masive de realimentare cu combustibil deasupra Mediteranei, de asemenea cu scopul de a se antrena pentru un atac al Iranului.

La sfârșitul lunii mai, forțele aeriene israeliene au efectuat manevre aeriene deasupra Mării Mediterane simulând lovirea instalațiilor nucleare iraniene, în cadrul unui exercițiu militar de amploare numit Chariots of Fire.

În cazul unei lovituri aeriene asupra Iranului, avioanele israeliene ar avea nevoie de realimentare, care poate fi asigurată de un avion cisternă Boeing de realimentare în aer. Israelul a așteptat noi avioane de realimentare KC-46, care sunt în așteptare, pentru a înlocui flota sa îmbătrânită de avioane cisternă în aer.

Israelul a jurat să împiedice Iranul să achiziționeze o bombă nucleară, pregătind acțiuni militare pentru a le folosi împotriva Teheranului dacă este necesar, și a fost acuzat că desfășoară o campanie de sabotaj sub acoperire menită să împiedice programul nuclear iranian.

Rapoartele privind exercițiile ar putea avea ca scop proiectarea pregătirii Israelului de a efectua lovituri și a faptului că are sprijinul SUA.

La începutul anului trecut, șeful Statului Major al IDF, Aviv Kohavi, a anunțat că a dat instrucțiuni armatei să înceapă să elaboreze noi planuri de atac împotriva Iranului. În septembrie, Kohavi a declarat că armata a "accelerat foarte mult" pregătirile pentru acțiuni împotriva programului nuclear al Teheranului.

În ultima săptămână, administrația Biden și Uniunea Europeană au analizat propunerile Iranului pentru revenirea la acord, multe dintre obstacolele raportate fiind, se pare, eliminate.

În 2018, președintele american de atunci, Donald Trump, a retras SUA din acord și a declarat că va negocia un acord mai puternic, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Iranul a început să încalce termenii acordului un an mai târziu.

Negocierile coordonate de UE privind relansarea acordului au început în aprilie 2021, înainte de a se bloca în martie și de a se relua în august. Administrația Biden a declarat în repetate rânduri că este de părere că diplomația este cea mai bună modalitate de a rezolva criza.

Israelul se opune de mult timp acordului, susținând că Iranul încearcă să construiască o bombă nucleară, și a publicat informații despre care spune că dezvăluie programul de înarmare iranian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.