Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avion doborât în 2020 în Iran: Patru ţări denunţă 'simulacre' de procese

Twitter
avion prăbușit iran

Canada, Ucraina, Suedia şi Regatul Unit, reunite într-o coaliţie pentru victimele prăbuşirii unui avion ucrainean doborât în 2020 în Iran, au denunţat marţi "simulacre" de procese ce au dus la condamnarea a zece militari iranieni, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Simulacrele de procese care au avut loc la Teheran nu trebuie să abată atenţia lumii de la eşecul Iranului în a-şi respecta obligaţiile internaţionale şi a asuma responsabilitatea acţiunilor sale", au criticat cele patru ţări într-o declaraţie comună.

Duminică, zece militari iranieni au fost condamnaţi la pedepse situate între 1 an şi 10 ani de închisoare, pentru rolul lor în prăbuşirea unui Boeing ucrainean, doborât lângă Teheran în ianuarie 2020.

Prăbuşirea avionului, provocată de două rachete lansate de forţele armate iraniene aflate la acea dată în stare de alertă de teama unui atac american, a curmat viaţa a 176 de persoane, majoritatea iranieni şi canadieni, cei mai mulţi cu dublă cetăţenie, precum şi a 11 ucraineni.

"Nici procesele, nici verdictele anunţate săptămâna aceasta nu aduc adevăr şi dreptate pentru familiile victimelor", îşi exprimă regretul coaliţia celor patru ţări, care consideră că justiţia iraniană "nu a dat dovadă de imparţialitatea necesară şi de transparenţă" în acest dosar.

"Asociaţia familiilor victimelor nu recunoaşte tribunalele regimului islamic drept tribunale legitime"

"Asociaţia familiilor victimelor nu recunoaşte tribunalele regimului islamic drept tribunale legitime", a mai reacţionat luni, pe Twitter, această asociaţie a apropiaţilor victimelor, după anunţarea condamnărilor.

În decembrie anul trecut, coaliţia pentru victimele prăbuşirii ceruse ca Teheranul să se supună unui arbitraj constrângător, pentru "a face Iranul responsabil" de această prăbuşire.

Canada, Ucraina, Suedia şi Regatul Unit s-au bazat pentru a cere acest arbitraj pe Convenţia de la Montreal din 1971, care reglementează infracţiunile împotriva aviaţiei civile.

La începutul lui 2022, Iranul a declarat că a început să despăgubească unele dintre familiile victimelor, plătind fiecăreia "o sumă de 150.000 de dolari", şi a promis că va despăgubi şi altele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.