Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avionele de luptă chineze pot ateriza oricând pe insulele create artificial în Marea Chinei de Sud

China pare să fi finalizat cea mai mare parte a infrastructurii militare pe insulele artificiale pe care le-a construit în Marea Chinei de Sud şi poate desfăşura acolo în orice moment avioane de luptă şi alte componente militare, a afirmat luni un think-tank din Statele Unite, relatează Reuters, conform agerpres.

Potrivit Asia Maritime Transparency Initiative (AMTI), care face parte din Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington, construcţiile pe insulele artificiale Fiery Cross, Subi şi Mischief Reefs din Arhipelagul Spratly includ facilităţi navale, aeriene, defensive şi radare.

ALERTĂ - Mai mulţi turişti români sunt BLOCAŢI în Mexic de mai bine de 24 de ore

Centrul de reflecţie american s-a referit la imagini din satelit realizate în această lună, despre care directorul centrului, Greg Poling, a declarat că arată antene radar noi pe Fiery Cross şi Subi.

China a respins acuzaţiile Statelor Unite că militarizează Marea Chinei de Sud, deşi săptămâna trecută premierul Li Keqiang a declarat că echipamente de apărare au fost instalate pe insulele situate în apele în litigiu pentru a menţine "libertatea de navigaţie".

Ministerul chinez al Apărării nu a răspuns la o cerere de a comenta.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, a declarat marţi că nu cunoaşte detalii în legătură cu informaţiile think-tankului american, dar a adăugat că Insulele Spratly sunt teritoriu inerent al Chinei.

"În ceea ce priveşte desfăşurarea sau nu de către China de facilităţi necesare defensive pe propriul teritoriu, aceasta este o chestiune ce intră în domeniul de aplicare a suveranităţii chineze", a afirmat ea într-un briefing de presă cotidian.

Paris. Un protest împotriva brutalităţii poliţiei s-a transformat în confruntări violente - VIDEO

La rândul său, un purtător de cuvânt al Pentagonului, comandantul Gary Ross, a refuzat să comenteze cu privire la specificul raportului AMTI, declarând că nu ţine de practica Departamentului Apărării să comenteze aceste informaţii.

Dar el a spus că activităţile continue de "construcţie efectuate de China în Marea Chinei de Sud reprezintă tot mai multe dovezi că ei continuă să ia măsuri unilaterale care cresc tensiunile în regiune şi sunt contraproductive soluţionării paşnice a disputelor".

Potrivit AMTI, trei baze aeriene ale Chinei în Spratly şi alta mai la nord pe Insula Woody din Arhipelagul Paracel ar permite avioanelor sale militare să opereze aproape peste întreaga Mare a Chinei de Sud, o rută-cheie de comerţ global din care cea mai mare parte este revendicată de Beijing.

Mai multe state vecine au revendicări concurente în această mare, văzută ca un potenţial punct de izbucnire a unui conflict regional.

Liderul Hamas acuză Israelul după asasinarea unuia dintre comandanţii săi în Fâşia Gaza

Potrivit centrului de reflecţie american, China a instalat rachete sol-aer HQ-9 pe Insula Woody în urmă cu mai mult de un an şi a desfăşurat acolo rachete de croazieră antinavale cel puţin o dată.

Ea a construit de asemenea adăposturi cu acoperişuri retractabile pentru lansatoare mobile de rachete pe Insulele Fiery Cross, Subi şi Mischief, precum şi hangare suficiente pe Fiery Cross pentru 24 de avioane de luptă şi alte trei avioane mai mari, inclusiv bombardiere.

Oficiali americani au declarat pentru Reuters luna trecută că China a terminat de construit aproape 25 de structuri pe Subi, Mischief şi Fiery Cross care par proiectate special pentru rachete sol-aer cu rază lungă de acţiune.

În audierea sa de confirmare în Senat în ianuarie, secretarul de stat american Rex Tillerson a înfuriat China declarând că ar trebui să i se interzică accesul la insulele pe care le-a construit în Marea Chinei de Sud.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.