Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul Hamas acuză Israelul după asasinarea unuia dintre comandanţii săi în Fâşia Gaza

hamas

Liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas, Khaled Mashal, a acuzat luni seară Israelul că l-a ucis pe unul dintre comandanţii săi militari, împuşcat în Fâşia Gaza, considerând că moartea acestuia este "o nouă datorie de sânge" care se adaugă "conflictului în continuare deschis" cu statul evreu, transmite AFP.

Adresându-se prin videoconferinţă cu prilejul unei ceremonii în memoria lui Mazen Faqha, organizată în enclava palestiniană condusă de Hamas, Khaled Mashal, instalat în Qatar, a afirmat că "asasinându-l pe Faqha, duşmanul ne spune 'am marcat un punct împotriva voastră şi pot răpi unul dintre eroii voştri chiar în plin centrul Fâşiei Gaza'". Mazen Faqha a fost condamnat de Israel pentru mai multe atentate sinucigaşe sângeroase. După ce vineri seară indivizi neidentificaţi l-au împuşcat cu patru gloanţe în cap şi în piept, cu ajutorul unui pistol cu amortizor, Fâşia Gaza este în fierbere. Hamas a închis pentru o zi singurul punct de trecere a persoanelor spre Israel, înainte de a-l redeschide parţial luni, în timp ce membri ai forţelor de securitate au fost desfăşuraţi la graniţă.

Aceste măsuri vizează să împiedice evacuarea persoanelor posibil implicate în această crimă în care procurorul general Ismail Jaber a spus că vede "amprenta Mosad", serviciul israelian de informaţii externe. "Este o nouă datorie de sânge care se adăugă numeroaselor precedente, conflictul cu ocupantul (israelian) rămâne deschis", a continuat Meshal. "Conducerea militară şi politică a Hamas este pregătită să facă faţă provocării ocupantului", a adăugat el. "Hamas îşi asumă responsabilitatea şi ştie ce face. Este capabil să îşi continue misiunea. Dorinţa noastră este mai puternică decât armele lor şi vom sfârşi prin a-i învinge", a adăugat liderul palestinian.

Luni dimineaţă, Hamas a anunţat redeschiderea punctului de trecere Erez numai pentru "persoanele bolnave şi celor care merg în vizită la prizonieri cu vârsta sub 15 ani sau peste 45 de ani". Din Israel spre Fâşia Gaza, "sunt permise toate intrările", a informat mişcarea islamistă. Procurorul general Jaber a interzis difuzarea oricărei informaţii cu privire la ancheta asupra morţi lui Faqha, 38 de ani, care avea în subordine celule ale ramurii armate a mişcării islamiste din nordul Cisiordaniei, teritoriu palestinian ocupat de armata israeliană, conform Agerpres. De vineri seară, Israelul nu a făcut niciun comentariu pe marginea asasinării liderului islamist, reaminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.