Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocaţii parlamentari pot face 'revoluţie' în justiţie - Hotărârile şi motivările să fie date simultan

millani.net
justitie

Baroul Bucureşti cere avocaţilor parlamentari să se unească pentru promovarea unei modificări legislative dorite de foarte mult timp de justiţiabili şi de practicienii în domeniu. Avocaţii vor ca hotărârile date de instanţele de judecată să fie pronunţate doar când există redactată şi motivarea.

"Practica redactării hotărârilor la luni sau ani dupa pronunțare trebuie curmată!

Consiliul Baroului București a decis, in ședinta de ieri, sa solicite avocaților parlamentari, membri ai Baroului București, sa susțină modificarea codurilor de procedura penală si civilă in sensul pronunțării hotărârilor doar in momentul in care hotararea este redactata. Modificarea propusă vizează eliminarea practicii de redactare a hotărârilor la luni sau ani de la pronunțare si, evident, a consecințelor ce decurg din aceasta practica- cum ar fi redactarea hotărârilor dupa executarea pedepsei sau, mai nou, restrângerea perspectivei căilor extraordinare de atac.

In cel mai scurt timp posibil, va fi organizata o conferinta profesionala pe aceasta tema si o întâlnire cu avocații parlamentari, la care va participa si UNBR", scrie pe Facebook senatorul PNL Daniel Fenechiu, prodecan al Baroului Bucureşti.

În prezent, potrivit art. 16 alin. (3) din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, "Hotărârile judecătoreşti trebuie redactate în termen de cel mult 30 de zile de la data pronunţării. În cazuri temeinic motivate, termenul poate fi prelungit cu câte 30 de zile, de cel mult două ori." Neredactarea în termenul legal a hotărârilor reprezintă abatere disciplinară, potrivit art. 99 din Legea 303/2004. Totuşi, sunt rare cazurile în care judecătorii au fost sancţionaţi pentru asemenea întârzeri.

În prezent, hotărârea judecătorească este executorie de la momentul rămânerii definitive (pe fond) sau de la momentul pronunţării (în apel sau recurs), chiar dacă motivarea ajunge la cei vizaţi mult mai târziu. În intervalul dintre pronunţare şi motivare, cei vizaţi nu pot exercita căi extraordinare de atac şi nici nu se pot adresa CEDO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.