Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocatul Poporului, semnal de ALARMĂ despre condiţiile GROAZNICE din penitenciare: 'Suntem într-o zonă gri, cu nuanţe chiar mai închise...'

penitenciar inchisoare

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat joi că, în ceea ce priveşte concluziile desprinse în urma monitorizării condiţiilor din locurile de detenţie, situaţia se află într-o zonă 'gri' în multe cazuri şi cu nuanţe chiar mai închise.

Citeşte şi: Tudose anunţă o NOUĂ lege. Ce le pregăteşte ministrul de Interne şoferilor - VIDEO

"Suntem într-o zonă de 'gri' în multe cazuri, şi cu nuanţe chiar mai închise. Sunt progrese indiscutabil şi în ce priveşte legislaţia, şi în ce priveşte unele dotări, dar mai avem încă minusuri chiar în plan legislativ şi va trebui să le discutăm foarte serios, (...) să încercăm prin dialog să ajungem la soluţii, la concluzii cât mai adecvate, mai apropiate de realitate, mecanismul de prevenire a torturii să poată să fie cât mai eficient, iar recomandările noastre să fie însuşite în mod real, nu numai să ne răspundă că s-au însuşit", a spus Victor Ciorbea, la o dezbatere la Palatul Parlamentului privind condiţiile din penitenciare. 

În ceea ce priveşte aceste condiţii, Ciorbea a arătat că mai există supraaglomerare, nu există suficienţi medici şi că mai sunt destule probleme. 

"Am primit destul de recent de la Ministerul Justiţiei un plan de măsuri care ar urma să fie adoptate, în perioada imediat următoare, nu numai de natură legislativă, ci şi administrativă şi altele. Nu o să le menţionez eu, aştept să le prezinte domnul ministru al Justiţiei. Însă am văzut că acest pachet cel puţin există sau să sperăm că va fi prezentat în cel mai scurt timp. Este vorba de măsuri de îmbunătăţire a condiţiilor, de eliminare, într-o formă sau alta, a supraaglomerării, sau de punere a acesteia sub control, de construcţie de penitenciare, concomitent cu preluarea unor imobile de la Ministerul Apărării şi de la alţii pentru a fi reamenajate în acest scop", a declarat Ciorbea. 

El a precizat că în analiza situaţiei nu trebuie să ne limităm doar la penitenciare, pentru că situaţii destul de delicate sunt şi în centre, aziluri pentru bătrâni sau centre pentru minori.

Citeşte şi: MAE anunţă primele măsuri după SCANDALUL iscat în cazul româncei sechestrate la Bari

Referitor la problemele întâmpinate de reprezentanţii Avocatului Poporului care au vizitat centre de reţinere şi detenţie, Ciorbea a spus că au existat situaţii în care nu ajunseseră la nivelul celor din instituţii reglementările legale în materie, cele din plan intern, cât şi cele din plan internaţional, precum recomandările Subcomitetului ONU pentru prevenirea torturii sau cele ale Comitetului european. 

"Nu ştiau unii, dintr-o secţie de poliţie, că reprezentanţii noştri au acces şi acolo. Chiar un agent mai 'fioros', aşa, a pus problema dacă nu cumva îi reţine pentru 24 de ore. (...) Mai sunt astfel de situaţii sau în cazul unor instituţii pentru persoane vârstnice, care activează ca instituţii private, ei nu înţeleg că pot fi în definiţia Convenţiei şi a legislaţiei interne locuri de detenţie. Ei au înţeles că doar penitenciarele sunt locuri de detenţie şi (...) n-ai ce căuta la ei", a afirmat Ciorbea. 

Reprezentanţi ai autorităţilor publice, ai instituţiilor care au în subordine locuri de detenţie, ai asociaţiilor profesionale (medici, psihologi, asistenţi sociali), precum şi ai organizaţiilor neguvernamentale au participat joi la dezbaterea publică cu tema "Monitorizarea locurilor de detenţie de către Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenţie (MNP), rezultate şi dificultăţi întâmpinate. Obligaţiile instituţiilor vizitate în îndeplinirea atribuţiilor MNP".

Citeşte şi: Băsescu, propuneri de CRIZĂ. Fostul preşedinte vrea TĂIERI masive şi REDUCERI bugetare .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.