DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Avocatul Poporului: Minoritățile nu mai trebuie să dea examen suplimentar la română pentru admitere

avocatul poporului

Avocatul Poporului salută decizia Ministerului Educației prin care minoritățile naționale cu cetățenie română, indiferent de forma de învățământ absolvită, nu mai trebuie să susțină un examen suplimentar la limba română pentru admiterea la o universitate din România, anunță MEDIAFAX.

"Avocatul Poporului salută decizia Ministerului Educației și Cercetării de a modifica Metodologia-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licență, de master şi de doctorat, aprobată prin Ordinul ministrului educației naționale și cercetării științifice nr. 6102/2016, în sensul eliminării posibilității interpretării neunitare a dispozițiilor art. 5 alin. (4) din actul normativ indicat", potrivit unui comunicat remis, joi, MEDIAFAX.

Citește și: Declarația care zguduie cazul Caracal: ‘Mai erau și alte fete. Se ocupă cu traficul de persoane’

Instituția transmite că a sesizat pe parcursul anilor 2018-2019, faptul că prevederea anterioară modificării a creat "premisele unei discriminări din punct de vedere al certificării competențelor lingvistice la admiterea în învățământul superior". Astfel, Avocatul Poporului a solicitat Ministerului Educației Naționale modificarea dispozițiilor criticate.

Modificarea alineatului (4) al articolului 5 din Metodologia-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licență, de master și de doctorat asigură interpretarea textului de lege astfel că unitățile de învățământ superior aplică egalitatea de tratament între cetățenii români, indiferent de forma de învățământ absolvită, conform sursei citate.

Citește și: Blue Air lansează noi rute! Care sunt destinațiile și tarifele

Noua reglementare, publicată în Monitorul Oficial pe 7 ianuarie, arată astfel: "Instituțiile de învățământ superior prevăd în metodologia proprie de admitere modalitatea de certificare a competențelor libgvistice, în cazul candidaților la programele de studii școlarizate în limba română și care nu prezintă acte de studii, necesare la înscriere, eliberate de instituții de învățământ din România sau din străinătate, cu predare în limba română. Prin excepție, pentru elevii care au urmat studiile într-o limbă de circulație internațională sau într-o limbă a minorităților naționale, certificarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română se face cu diploma de bacalaureat".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.