Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocatul Poporului spune că e obligatorie ocuparea posturilor vacante de la centrul de plasament din Caraş-Severin acolo unde un copil a fost găsit spânzurat

avocatul poporului

Avocatul Poporului (AP) recomandă ocuparea posturilor vacante la centrul de plasament "Casa Noastră" Zăgujeni, judeţul Caraş-Severin, unde un copil a fost găsit spânzurat pe 10 octombrie. Potrivit recomandării AP, directorul general al DGASPC Caraş Severin va lua măsurile legale pentru ocuparea posturilor vacante în cadrul acestui centru şi, respectiv, redimensionarea schemei de personal în vederea respectării standardelor minime obligatorii pentru serviciile de tip rezidenţial destinate copiilor plasaţi în centre de plasament.

Directorului general al DGASPC Caraş Severin i se mai recomandă să dispună relocarea Centrului "Bunavestire" separat de copii din centrul de plasament "Casa Noastră", să ia măsuri pentru păstrarea înregistrărilor video o perioadă legală şi necesară, să se asigure de revizuirea la nivelul centrului de plasament "Casa Noastră" a Procedurii operaţionale privind informarea în timp util a evenimentelor importante din viaţa beneficiarilor în ceea ce priveşte aspectele legate de activităţile ce trebuie desfăşurate în caz de deces al unui copil şi de sesizare imediată a organelor competente.

Recomandarea vine după ce AP s-a sesizat din oficiu în cazul copilului găsit spânzurat, având în vedere mai multe articole pe această temă, şi a făcut o anchetă pe 25 octombrie la centrul de plasament Zăgujeni. Conform AP, personalul centrului este insuficient. De asemenea, s-a constat că în aceeaşi locaţie, alături de copiii din centrul de plasament locuiau temporar şi beneficiarii centrului "Bunavestire" din Caransebeş, aceştia fiind persoane cu handicap, iar manifestările lor comportamentale ar putea influenţa negativ personalitatea în formare a celor de la centrul "Casa Noastră".

AP a mai descoperit că sistemul de supraveghere video nu mai funcţiona din 14 septembrie. De asemenea, în cazul unui copil de la alt centru despre care un ziar a scris pe 17 octombrie că a ajuns în stare gravă la spital, prezentând arsuri, după ce s-ar fi jucat împreună cu un alt minor cu diluant, AP recomandă conducerii DGASPC Timiş să solicite de urgenţă Consiliului Judeţean ocuparea posturilor vacante în cadrul Centrului de Plasament Lugoj şi efectuarea demersurilor pentru redimensionarea schemei de personal, în vederea respectării prevederilor din HG nr. 23/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale.

Potrivit recomandării AP, conducerea DGASPC Timiş trebuie să dispună măsuri pentru realizarea unor modalităţi eficiente de monitorizare a activităţii în cadrul centrului şi să solicite montarea unui sistem de supraveghere video atât pentru spaţiile comune din interiorul centrului, cât şi pentru curtea exterioară, în scopul creşterii siguranţei şi securităţii copiilor. AP recomandă conducerii DGASPC Timiş să dispună instruirea periodică a copiilor şi personalului centrului cu privire la proceduri operaţionale aferente Ordinului nr. 21/2004 pentru aprobarea standardelor minime obligatorii privind serviciile pentru protecţia copilului de tip rezidenţial.

De asemenea, recomandarea prevede că se vor dispune de către conducerea DGASPC Timiş măsuri pentru elaborarea Procedurii operaţionale privind siguranţa şi securitatea copilului, în conformitate cu Ordinul nr. 21/2004. AP a făcut recomandarea după ce s-a sesizat din oficiu în acest caz, în urma unui articol de presă şi a efectuat o anchetă pe 20 octombrie la Centrul de Plasament Lugoj. În martie, reprezentanţi ai AP au constatat la acest centru deficienţe ce nu au fost remediate până la data anchetei din 20 octombrie - neocuparea posturilor vacante şi subdimensionarea schemei, sistem de supraveghere video neinstalat, conform Agerpres. Cu privire la împrejurările în care a avut loc incidentul, s-a constatat că doi educatori i-au lăsat pe cei doi minori nesupravegheaţi, se mai arată în recomandare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.