Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocatul Toni Neacșu afirmă că Florin Cîțu NU poate candida la președinția PNL: 'De la Statut nu se poate deroga decât tot prin Statut'

Toni Neacsu

Avocatul Adrian Toni Neacșu, fost judecător, analizează din punct de vedere juridic decizia Biroului Politic Național al PNL de a-i acorda premierului Cîțu o derogare de la prevederile statutare ale partidului. Cîțu nu are cei cinci ani vechime prevăzuți în statut pentru a putea candida la președinția PNL. Neacșu afirmă că derogarea de la statut nu se poate face decât printr-un act juridic de același rang și prin aceeași procedură care duce la adoptarea statutului.

„Chiar și pentru cineva ca mine care disprețuieste-chiar deloc în sens peiorativ- politica, aceasta poate fi uneori amuzantă.

Evident că nu am nici o treabă cu chestiunile interne ale PNL și sunt convins că vor acoperi rapid orice impediment care îl poate împiedica pe d-ul Câțu să candideze, dar trebuie să recunosc că dificultatea juridică în care se află acesta mă amuză teribil.

Fără să fiu expert în regulile lor și accesând doar documentele publice - Statutul PNL și Regulamentul de aplicare - este o constatare simplistă pentru oricine știe să citească o normă juridică faptul că legal d-ul Câțu nu își poate depune candidatura la funcția de Președinte PNL.

Domnia sa spune că și-a depus adeziunea de aderare la PNL în 10 septembrie (aproximativ evident, pentru că am văzut că stă rău cu memoria).

Ei bine, potrivit art. 118 din Statut, pentru a putea candida la președinție un membru PNL trebuie să aibă o vechime de 5 ani.

Din modul de redactare a statutului rezultă că este o condiție care trebuie îndeplinită la data depunerii candidaturii, iar nu la data desfășurării ședinței de alegere (Orice membru al partidului POATE CANDIDA la această funcţie dacă: a) are o vechime în partid de cel puţin 5 ani;).

Data intrării în partid nu este data adeziunii ci data aprobării ei în organele locale de conducere, deci data de 10 septembrie la care face referire d-ul Câțu nu are relevanță.

În ce privește posibilitatea juridică a derogării de la vechimea minimă de 5 ani, Statul prevede (art. 117) că se poate deroga în situații excepționale de la vechimile prevăzute în regulamentul privind cariera politică (pe care eu nu l-am găsit).

Problema este că vechimea minimă de 5 ani pentru Președinte este trecută în Statut, iar nu într-un Regulament, iar de la Statut, singurul document depus la instanță și care constituie un fel de Constituție a unui partid politic, nu se poate deroga decât tot prin statut iar nu prin acte juridice inferioare ca putere juridică.

Mai mult, potrivit denumirii secțiunii în care se află art. 119 (13 B. Candidatura pentru alte funcţii decât funcţia de Președinte ) ar rezulta că acest regulament ar trebui să se refere doar la modul de depunere, acceptare și gestionare a celorlalte candidaturi, cu excepția celei de Președinte a partidului.

Înțeleg că deja astfel de derogări s-au dat în trecut, dar numai pentru că nu au fost contestate în justiție nu înseamnă că aveau și acoperire în "legea supremă" internă a PNL.

Recunosc că m-am amuzat teribil lecturând toate aceste norme juridice și vâzănd dificultatea, iarăși principială, ce să-i faci!, în care se află d-ul Câțu, dar care va fi rapid depășită "înțelept", așa cum este mereu în politica noastră”, scrie Toni Neacșu pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.