Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ayatollahul Ali Khamenei promite să nu livreze niciodată Iranul inamicului

Grand Ayatollah Ali Khamenei

Liderul suprem iranian Ali Khamenei a anunţat joi că nu va permite ”niciodată” ca Iranul să fie livrat inamicilor săi, în contextul în care relaţiile între Republica islamică şi Statele Unite se află din nou la cel mai scăzut nivel, relatează AFP.

”Lansarea ideii, conform dorinţei inamicului, că nu există altă soluţie decât să ne livrăm inamicului este cea mai rea din trădările faţă de naţiunea iraniană, iar asta nu se va întâmpla”, a declarat ayatollahul Khamenei într-un discurs, la Teheran, transmis în direct de televiziunea de stat.

”Cu ajutorul lui Allah, atât cât sunt eu în viaţă şi capabil, şi cu ajutorul vostru, eu nu voi autoriza niciodată să se întâmple aşa ceva”, a spus numărul unui iranian în faţa câtorva zeci de mii de miliţieni islamici ("bassidjis") reuniţi pe Stadionul Azadi.

Termenul ”inamic” înglobează în general, în Iran, ansamblul inamicilor ţării şi islamului, în fruntea cărora se află Statele Unite, catalogate drept ”Marele Satana” de către autorităţile iraniene.

Revenind asupra sancţiunilor economice reimpuse de Statele Unite Iranului în august, după denunţarea unilaterală de către Washington a acordului internaţional în dosarul nuclear iranian, Khamenei a dat asigurări că acestea nu vor veni de hac ţării sale, contrar speranţelor Casei Albe.

”Economia noastră naţională poate să depăşească sancţiunile şi, cu ajutorul lui Allah, le vom facă să eşueze, iar această înfrângere va însemna înfrângerea Americii şi că America va primi o nouă palmă de la naţiunea iraniană”, a spus el.

Miercuri, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), sesizată de Teheran, a dispus ca Statele Unite să suspende anumite sancţiuni impuse Iranului vizând importuri ”în scopuri umanitare”.

Hotărârea Curţii a fost primită ca o ”victorie” de către Iran, însă Washingtonul a anunţat că nu are vreo intenţie să dea curs avizului judecătorilor de la Haga şi a anunţat că abrogă ”tratatul de prietenie” iraniano-american din 1955, în baza căruia Iranul şi-a prezentat plângerea la CIJ.

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a reacţionat faţă de această abrogare catalogând Washingtonul drept un ”regim în afara legii”.

Iranul şi Statele Unite şi-au întrerupt relaţiile diplomatice în 1980.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.