Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Azi e Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Ce trebuie să faci

Vovidenia Ovedenia

În ziua de 21 noiembrie este prăznuită Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, cunoscută în popor drept Vovidenia sau Ovedenia. Află care este semnificaţia sărbătorii şi ce tradiţii populare se respectă în anumite zone ale ţării.

Prima dată a fost sărbătorită în secolul VI. Pe 20 noiembrie 543, Justinian a zidit la Ierusalim, lângă ruinele templului unde a fost adusă Fecioara Maria, o biserică închinată Sfintei Fecioare. Conform obiceiului, a doua zi după sfinţire, adică pe 21 noiembrie, a început să fie serbat hramul (patronul) bisericii, adică Sfânta Fecioară, serbarea fiind consacrată aducerii ei la templu.

Sfinţii Ioachim şi Ana şi-au închinat copilul Domnului

Părinţii Maicii Domnului - Sfinţii Ioachim şi Ana - nu aveau copii. Pe vremea aceea era o mare ruşine să nu poţi fi părinte. De aceea ei s-au rugat continuu lui Dumnezeu şi nu şi-au pierdut nădejdea. L-au rugat pe Dumnezeu să le dăruiască un copil pe care au făgăduit că-l vor duce la templu şi îl vor închina Lui. Un înger le vesteşte că vor avea o fată pe care o vor numi Maria. Sfânta Ana avea 70 de ani, iar Sfântul Ioachim, 80. Ei nu au uitat de promisiunea făcută lui Dumnezeu şi după ce a împlinit trei ani, Fecioara Maria a fost dusă la templu. Fecioara a fost dusă chiar în Sfânta Sfintelor. Era locul în care nu intra decât arhiereul Zaharia o dată pe an. Aici a stat până la 15 ani.

Tradiții și obiceiuri

În ajunul sărbătorii copiii pun crenguţe de măr într-un vas cu apă în care pun şi agheasmă. Vasul se aşază într-un loc călduros şi luminos. Până în preajma Anului Nou, crenguţele de măr înmuguresc şi înfloresc, iar la ::::

DETALII DESPRE TRADIȚIILE ȘI OBICEIURILE ZILEI AICI

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.