Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LOVITURĂ pentru Radu Banciu și B1 TV: Anunțul făcut de CNA, după ce vedeta nu a mai apărut pe micul ecran

Radu Banciu

Televiziunea B1 TV a fost amendată cu 12.500 de lei de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), marţi, pentru două ediţii ale emisiunii „Lumea lui Banciu” care au fost reclamate că au instigat la ură împotriva comunităţii maghiare. În una dintre aceste ediţii moderatorul Radu Banciu a comentat un videoclip apărut pe reţelele de socializare publicat de un bărbat care spunea că la un supermarket din Odorheiul Secuiesc nu a fost servit pentru că nu a ştiut limba maghiară.

La una dintre cele două ediţii, difuzată pe 31 august, reclamată, între alţii, şi de ActiveWatch, a apărut pe ecran titlul: „Acesta este Ţinutul Secuiesc, Refuzat să fie servit pentru că nu ştia ungureşte, Românii, umiliţi în Harghita. Guvernul tace”, scrie news.ro.

Citește și: Angajații unei mari companii din România amenință cu greva! Motivul este unul extrem de serios

„S-a afirmat că persoanele de etnie maghiară «erau să-l şi bată, îl omorau; te omoară, bă, te calcă în picioare, ăia sunt sectanţi (...), ăia sunt unguri toţi (...) ăstea sunt lucruri curente» şi ,,nea Nicu (...) cu tunurile cu apă îi scotea pe toţi, da, Ordoheiu Secuiesc, după o fază de genu acesta nu mai avea populaţie de etnie maghiară; se duceau tancurile de la Tg. Mureş, că de-aia erau plasate acolo (...) se duceau tancurile şi le rădeau magazinele», «am ajuns să fim trataţi ca nişte animale», (…) «în ce ţară îşi permite comunitatea maghiară să dea lecţii?», deşi din imagini rezultă că realizatorul video-ului provocase discuţiile, de altfel extrem de paşnice ca ton”, arată una dintre reclamaţii.

Citește și: Demisie de răsunet în CNA! Care este motivul

Cealaltă ediţie, difuzată pe 23 iulie, a fost reclamată pentru că după ce a citit comunicatul de presă al profesorului universitar doctor Ioan Sabău Pop, liderul Forumului Civic al Românilor din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, după vizita preşedintelui Klaus Iohannis în cele trei judeţe, Radu Banciu „a continuat minute întregi cu un discurs instigator la ură împotriva minorităţii maghiare”.

La difuzarea ediţiei din 23 iulie a acestei emisiuni s-au încălcat dispoziţiile articolelor 40 alineatul 5, 47, alineatul 3, 64, alineatul 1, litera a, şi 67 din Codul audiovizualului, iar în ediţia din 31 august au fost încălcate prevederile articolelor 47, alineatul 3 şi 64, alineatul 1, literele a şi b, din acelaşi Cod.

Citește și: Lovitură neașteptată! Ce funcție ar viza în viitor Klaus Iohannis! Nu cea de președinte al României

Potrivit articolului 40, alineatul 5, moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Articolul 47 prevede, la alineatul 3, că sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.

Citește și: Problema mare pentru Halep la Australian Open! Ce s-a întâmplat

„În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”, arată articolul 64, alineatul 1, litera a.

Potrivit articolului 67, în exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

Citește și: Alertă! Pește cu otravă în magazine – nu există antidot! .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.