Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bacteria mortală care se găsește în carnea de la supermarket: 1 din 15 pui proaspeți este 'puternic contaminat'

Romania TV
carne pui

Unul din 15 pui proaspeți din supermarketuri este "puternic contaminat" cu o bacterie cu potențial letal. Campylobacter se numește bacteria care reprezintă cea mai frecventă cauză a intoxicațiilor alimentare la nivel mondial.

 

Zeci de mii de pui proaspeți din supermarketuri conțineau anul trecut acest agent patogen cu potențial letal de intoxicație alimentară, arată datele. Campylobacter este cea mai frecventă sursă de intoxicații alimentare. Aceasta provoacă de obicei diaree, greață și vărsături care se ameliorează în mod natural în decurs de o săptămână. Cu toate acestea, în cazuri severe, poate pune în pericol viața grupurilor vulnerabile, inclusiv a copiilor mici, a persoanelor în vârstă și a celor imunodeprimați.

Lanțul de magazine Waitrose and Partners cu până la unul din 15 pui întregi cruzi purtând cantități excesive de campylobacter. Aceasta a depășit limitele stricte de siguranță. Magazinul a raportat că 7,1 la sută dintre pui au fost testați pozitiv pentru Campylobacter peste 1.000 CFU/g din octombrie până în decembrie 2023. Retailerul a dat vina pe factori "în afara controlului său", susținând că "condițiile neobișnuit de umede sau de ceață" au alimentat rezultatele "neobișnuit de ridicate" ale testelor.

Supermarketurile trebuie să raporteze la fiecare trei luni cifrele privind prevalența campylobacterului în rândul produselor de pasăre, astfel încât oficialii Food Standards Agency (FSA) să poată monitoriza calitatea alimentelor. Aceștia împărtășesc proporția de pui cruzi care au mai mult de 1.000 de unități formatoare de colonii pe gram (CFU/g) de campylobacter. La acest nivel, puii sunt considerați contaminați și prezintă un risc mai mare de intoxicație alimentară. De asemenea, comercianții cu amănuntul trebuie să se asigure că nu mai mult de șapte procente din puii lor depășesc acest nivel.

LIDL, a doua cea mai mare rată globală în 2023 de pui cu Campylobacter

 

Datele pentru 2023, obținute de MailOnline, arată că după Waitrose, Lidl, a înregistrat a doua cea mai mare rată globală în 2023, cu o medie de 3,5% pe parcursul celor patru trimestre. Lidl a înregistrat infestarea la 4% dintre păsări în cea mai mare categorie din iulie până în septembrie și peste 2% din octombrie până în decembrie 2023. Cifrele au fost de aproape 2% în cea mai înaltă categorie din aprilie până în iunie și de 4% din ianuarie până în martie.

Imagini filmate în secret de Animal Justice Project (AJP) au dezvăluit că zecile de mii de păsări contaminate cu aceasta bacterie trăiau în adăposturi întunecate și înghesuite și erau înconjurate de cadavre și schelete de găini moarte. În unele cazuri, condițiile îngrozitoare au făcut ca găinile să fie stresate, ceea ce le-a făcut să-și piardă penele și să manifeste comportamente între ele, inclusiv intimidare, ciugulire agresivă și chiar canibalism.

Campylobacter este responsabil pentru aproximativ 50.000 de cazuri de îmbolnăvire în Anglia în fiecare an și este una dintre cele mai mari patru cauze de diaree din lume. Și mai îngrijorător este faptul că unele tulpini ale bacteriei au suferit mutații și au dezvoltat o rezistență la medicamentele antibiotice folosite de medici pentru tratarea bolilor grave. Pentru a evita intoxicațiile alimentare, oamenii ar trebui să se asigure că gătesc bine carnea de pui, să o separe de alte alimente, să o păstreze în frigider și să se spele pe mâini și pe ustensile după ce ating carnea crudă, potrivit FSA. De asemenea, puiul nu ar trebui să fie spălat, deoarece poate împrăștia bacteriile în altă parte în bucătărie, a adăugat aceasta.

 

 

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.