Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băgați ROBORU la dubă

Libertatea.ro

Da, toamna anului 2017 ne aduce în prim plan un nou cuvânt cu care românii s-au familiarizat. Este vorba despre ROBOR. Fratele mai mare al săracului ROBID și nepotul lui Rasdaq, cel ce a supărat-o pe doamna Irina Loghin. Dar ce este acest ROBOR? Prescurtarea de la Romanian Interbank Offer Rate, ROBOR definește rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară. Băncile folosesc cel mai des indicii ROBOR 3Mși 6M, iar valorile acestora sunt stabilite de Banca Națională a României.

Și am terminat cu această scurtă introducere, un pic științifică, dar absolut necesară. De ce vorbim, totuși, de câteva zile, atât de mult de acest Robor? Și, mai ales, este el mai rău decât Soros? De ce pune el în pericol guvernul României? Pentru că, dacă nu v-ați prins, cam acesta a fost tema de comunicare a celor din PSD în legătură cu acest subiect. Să o luăm metodic:

- Începând cu data de 18 septembrie, indicele Robor la 3 luni a început să crească galopant. Întâi la 1%, apoi la 1.58% vineri și 1.71% ieri. Indicele Robor la 6 luni s-a dus și el la 1.89%. Aceste creșteri afectează direct oamenii, prin creșterea ratelor la creditele în lei.

- Creșterea indicelui Robor este un semnal deloc bun pentru sănătatea economiei. El arată că am avut o creștere economică bazată pe consum, în exces, fără nimic aplicat în domeniul investițiilor. Oamenii au început să ia din nou credite de consum și imobiliare iar BNR se vede pusă în fața deciziei de a majora dobânda de referință, dar nu face acest lucru brusc, ci prin creșterea Robor întâi.

Așadar, ca să explicăm într-un limbaj ușor de descifrat: dezchilibrele aduse de guvernarea PSD în economie încep să își producă efectele. Crește inflația, cresc dobânzile și ratele, se pierd orice creșteri de venituri prin scumpirea accizelor la carburanți. Ce face PSD în această situație aproape de implozie? Dă vina pe cine poate! Au crescut accizele? Nenorociți din afară care vor să se îmbogățească. Cresc dobânzile? Ticălosul de Isărescu iar vrea să își facă o vilă și ia din banii poporului.

Începeți să simțiți că dați de greu? Soros este de vină. Și voi, că nici măcar nu realizați ce bine trăiți și cum vă dăm numai lapte și miere. Strategia PSD de comunicare pe aceste subieecte este extrem de păguboasă, deja protestele se înmulțesc, iar starea de nemulțumire în rândul oamenilor urcă vertiginos. Și, colac peste pupăză, Liviu Dragnea reușește să șocheze pe toată lumea, fiind păzit de interlopi la ÎCCJ. Oare nu mai este nici un cap limpede prin Kiseleff?

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.