Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bahrein a anunțat anihilarea unei celule teroriste

teroristi jihadisti statul islamic

Regatul Bahrein a anunţat miercuri "destructurarea" unei celule "teroriste" cu legături cu Gardienii Revoluţiei din Iran şi cu Hezbollahul libanez, în plină criză între monarhiile arabo-sunnite din Golf şi Iranul şiit, relatează AFP. Celula plănuia "mai multe atentate cu explozibili", potrivit Ministerului de Interne din Bahrein. Ea era formată din multe persoane, dintre care au fost arestate zece.

Anunţul destructurării acestei celule intervine după ruperea, la iniţiativa autorităţilor de la Manama, a relaţiilor diplomatice între Bahrein şi Iran. Bahreinul a luat o decizie similară aliatului său, Arabia Saudită, care a rupt duminică relaţiile cu Teheranul, după atacurile asupra reprezentanţelor diplomatice din Iran ale manifestanţilor care protestau împotriva execuţiei unui cleric şiit, Nimr al-Nimr, în regatul saudit.

Autorităţile din Bahrein acuză de mai mult timp Iranul că-i susţine pe disidenţii şiiţi care alimentează contestarea monarhiei sunnite din regat, ceea ce Teheranul dezminte. Membrii celulei au fost identificaţi de serviciile de securitate şi unii dintre ei au legături, potrivit Ministerului de Interne, cu autorii unui atentat care a provocat moartea a doi poliţişti şi rănirea altor şase la 28 iulie.

Ministerul a publicat numele membrilor acestei "celule teroriste", printre care şi pe cele ale fraţilor gemeni în vârstă de 33 de ani, Ali şi Mohammed Fakhraoui. Grupul are legături, conform aceleiaşi surse, cu Brigada al-Ashtar care a revendicat mai multe atacuri, printre care şi pe acela asupra unei moschei sunnite în iulie 2013. Cei doi fraţi gemeni s-au deplasat în Iran pentru a avea contacte cu Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a regimului iranian, a adăugat ministerul.

Ali Fakhraoui s-a deplasat şi în Liban în 2012, unde s-a întâlnit cu şeicul Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, care i-a dat "20.000 de dolari pentru a le susţine organizaţia". Micul regat din Bahrein, vecin cu Arabia Saudită, este locul în care este cantonată Flota a 5-a a SUA. De asemenea, Bahreinul este teatrul unor tensiuni sporadice după protestele de masă din 2011, când şiiţii au cerut reforme şi un rol politic mai mare pentru comunitatea lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.