Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Baia Mare e datoare la bănci până în 2039 (presa)

Agora
recesiune strange cureaua

”Nu e condamnabil să îți propui obiective înalte, mai ales când îți investești banii proprii. Când gestionezi banii comunității, trebuie să ții cont de priorități, înainte de a risipi bani pe chestiuni de imagine, pentru titluri  – onorante, de altfel – pe care, în final nici nu le obții. Trei mari și costisitoare rateuri a avut municipiul Baia Mare în perioada 2015 -2020: a ratat obținerea titlurilor de ”Capitală Europeană a Culturii 2021” și pe cel de Capitală Europeană a Tineretului 2022. În schimb a obținut organizarea fazei naționale a concursului Eurovision, ediția din martie 2016, an electoral. Dar tot ratare se poate numi, din moment ce, în acel an, România nu a avut dreptul de a participa la gala finală din Suedia!”, susțin cei de la mmcotidiantr.ro

”Eurovision preelectoral în Baia Mare

Astfel că s-au cheltuit degeaba peste 600.000 de lei pentru organizarea spectacolului din Baia Mare. De fapt, nu chiar degeaba, după cum spunea realizatorul TV, Dragoș Pătraru în emisiunea sa ”Starea Nației”: că Eurovision-ul a fost un pretext pentru ca ”primarul Cherecheș să-și facă o campanie electorală, nesimțită, pe persoană fizică”. ”«Domnul Cherecheș ne-a plătit biletele pentru Suedia». Da, așa mi-a spus prietena mea, Marciuca. A plătit biletele. «Dar nu puteai să te abții, tâmpitule? 250.000 de euro ne-a dat!». Din banii cui? Din banii voștri fraierilor” – a povestit Dragoș Pătraru la o întâlnire cu băimărenii. Nu știm dacă suma pentru bilete a mai fost recuperată, din moment ce deplasarea în Suedia nu a mai avut loc sau a rămas în contul unor servicii viitoare.

Capitală Europeană a Culturii cu primar în arest

Dar prima încercare semeață a fost aceea de a obține titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Pentru asta a fost înființată ”Fundația Baia Mare 2021” care, în primul an de existență (2015), a primit un buget de 287.744.000 lei. Rezultatul a fost că Baia Mare s-a calificat pe lista scurtă a pretendenților la acest titlu, alături de Timișoara, Cluj Napoca și București. A câștigat Timișoara, iar noi nu am valorificat șansa, poate și fiindcă în anul desemnării câștigătorului, Cătălin Cherecheș se afla în arest. Era de așteptat că juriul european nu avea să riște, acordând finanțare unui oraș condus de un primar acuzat de fapte de corupție.  După ratarea acestui titlu, ”Fundația Baia Mare 2021” s-a desființat, dar fără să mai prezinte în Consiliul Local un raport al gestionării banilor.

Cherecheș consideră că toată tevatura a fost un succes. ”Ați auzit de faptul că Baia Mare a fost clasat la același nivel cu Cluj, Timișoara și București, din perspectivă culturală în evaluarea unui juriu europeran?” – se adresează el, cu superioritate, unei alegătoare. Care ar putea să-l întrebe pe același ton: ”Ați auzit că o echipă calificată în play-of-ul Ligii 1 la fotbal nu e automat egala celei care a cucerit campionatul?”.

Nici la ”tineret” nu am câștigat, dar suntem îndatorați până în 2039

Apoi am ratat și titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2022. A fost o ambiție a primarului, fără a cântări șansele reale și fără a ține cont de faptul că România deținuse acest titlu în 2015, prin municipiul Cluj Napoca. Și ignorând faptul că în opțiunea finală se ține cont și de o diplomatică repartizare geografică. Astfel că a fost aleasă Tirana (Albania), în dauna celorlalte candidate: Baia Mare, Poznan, Kazan și Varazdin. Altă încercare, alți bani cheltuiți.

Cu alte cuvinte umblăm după fală cu straița goală, în condițiile în care Baia Mare e îndatorată la bănci până în 2039.  Dintr-un credit contractat în 2005 mai are de restituit peste 11.000.000 lei până în 2023. Din alt credit, luat în 2013 și scadent în 2028, trebuie restituită suma de 63.500.000 lei. Iar anul trecut a municipalitatea a contractat un credit de 76.000.000 lei, cu scadența în 2039.”, mai susține sursa citata.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.