Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orașul ucrainean în care Rusia continuă să avanseze / Locuitoare Bakhmut: 'Îl blestem pe cel care a început acest război. Îl blestem de 100 de ori'

bbc.com
bakhmut oras

La aproape opt luni de la invazia Rusiei în Ucraina, forțele sale se luptă, în timp ce Ucraina a avansat și a recâștigat teritorii în est și în sud. Cu toate acestea, în estul regiunii Donbas, orașul Bakhmut rămâne o țintă a Rusiei, iar trupele sale fac progrese, aflăm dintr-un material bbc.com.

Orașul tremură în sunetul bombardamentelor constante, zi și noapte. Se întâmplă de săptămâni întregi. Cei mai mulți dintre cei 70.000 de cetățeni din Bakhmut au fugit deja. Cei care au rămas sunt în majoritate bătrâni. Trăiesc fără apă curentă sau electricitate. O mică coadă s-a format pentru ultima evacuare, iar voluntarii încă mai conduc cu curaj un microbuz în și dinspre oraș.

Olena, care are aproape 70 de ani, se afla printre cei care așteptau să plece. "Oamenii sunt epuizați", a spus ea, în timp ce o altă explozie zguduia orașul. Toată lumea reacționează diferit, a spus ea - unii caută o țigară sau ceva de mestecat, în timp ce alții doar stau și plâng. "Viața a devenit prea grea.  Sunt nevoită să găteasc mâncare la foc deschis și să aducă găleți de apă. Îl blestem pe cel care a început acest război. Îl blestem de 100 de ori", a spus ea.

În timp ce se urca în autobuz, și-a strâns mâinile în semn de recunoștință că în sfârșit pleacă. În Bakhmut, Rusia încearcă cu disperare să schimbe povestea acestui război. Este unul dintre puținele locuri în care nu se află în retragere. Progresele sale aici au fost lente și costisitoare, dar forțele rusești au câștigat teren.

Cândva ar fi putut exista o logică pentru concentrarea Rusiei pe capturarea Bakhmut. La începutul verii, aceasta a cucerit orașele din apropiere Severodonetsk și Lysychansk. Bakhmut ar fi trebuit să fie următorul, în așteptarea ca forțele rusești să mărșăluiască apoi spre Kramatorsk și Sloviansk.

Dar acest lucru s-a întâmplat înainte ca Ucraina să lanseze contraofensiva sa surpriză în est și sud. Forțele rusești au fost împinse înapoi mai la nord. Orașele Kramatorsk și Sloviansk nu mai sunt în raza de acțiune a artileriei rusești, așa cum erau în iulie. Rusia a fost în mare parte forțată să treacă de la statutul de armată ofensivă la cel de armată defensivă.

Colonelul Serhiy Cherevatyi, un purtător de cuvânt al Comandamentului de Est al Ucrainei, se îndoiește în continuare că rușii au numărul sau echipamentul necesar pentru a cuceri Bakhmut. În același timp, a spus el, Rusia încearcă să construiască noi apărări mai la nord, în jurul orașelor Svatove și Kremenna - unde liniile cheie de aprovizionare sunt, de asemenea, amenințate acum de Ucraina.

Colonelul Cherevatyi mi-a spus că multe depind acum de câte forțe suplimentare poate mobiliza Rusia și de calitatea acestor rezerve. "Până acum vedem că acestea sunt de calitate slabă și nu au suficiente arme".

L-am întâlnit pe colonel într-un cimitir de tancuri și vehicule blindate rusești distruse, în apropierea orașului Lyman, recent eliberat. Este imaginea armatei ruse pe care Ucraina vrea să o arate lumii - încă restricționează accesul jurnaliștilor care vor să meargă pe linia frontului.

Colonelul Cherevatyi a afirmat că Rusia a trimis recent pe linia frontului tancuri vechi T62, construite în anii 1960, deoarece o mare parte din blindatele sale mai moderne au fost distruse. Luna trecută, președintele Putin a anunțat că va chema 300.000 de recruți pentru război, iar Rusia spune acum că acest obiectiv va fi atins în două săptămâni.

Dar eforturile de capturare a lui Bahkmut au fost conduse de contractorul militar privat, Wagner Group, consideră serviciile secrete militare britanice. Grupul de mercenari luptă în Ucraina din 2014, iar luna trecută a apărut o înregistrare video în care liderul său recrutează într-o închisoare rusă.

"Este vorba fie de companii militare private și prizonieri, fie de copiii voștri", le-a spus el rușilor. Este încă posibil ca forțele rusești să reușească să captureze Bakhmut. Dar ce se va întâmpla atunci? "Când ne-am retras din Lysychansk, am epuizat inamicul", a declarat colonelul Cherevatyi.

Așteptarea sa este că Bakhmut ar putea face același lucru. În ceea ce privește creșterea ritmului loviturilor rusești cu rachete cu rază lungă de acțiune, el spune că singurul efect va fi o mai mare motivație pentru Ucraina: "Noi i-am învins pe câmpul de luptă, iar singurul avantaj care le-a mai rămas sunt rachetele".

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.