Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banatul, un spațiu generos pentru turismul cultural. Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) pregătește un program de scurtă durată pentru formarea ghizilor

UVT
Universitatea de Vest UVT

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) își asumă postura de epicentru al generării și promovării de inițiative și proiecte culturale, în perspectiva anului Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii. Sub genericul „La UVT, Cultura este Capitală!”, comunitatea academică din UVT a susținut în perioada 2020 - 2021 mai multe conferințe, spectacole, dezbateri, producții multimedia și programe de artă și creație contemporană, promovate în Timișoara și în plan internațional.

 

Semnalele pe care comunitatea noastră le-a primit, mai ales după relaxarea restricțiilor legate de pandemie, sunt deosebit de încurajatoare, atât pentru prestanța foarte bună a evenimentelor din agendă, dar și cu privire la creșterea interesului publicului din țară și străinătate față de obiectivele culturale ale Timișoarei, Timișului și regiunii noastre, în general.

 

Pe lângă obiectivele din circuitul patrimoniului istoric al Timișoarei, binecunoscut ca cel mai amplu patrimoniu de monumente istorice, arhitecturale și cu valoare simbolică pentru dimensiunile central-europene ale zonei Banatului, aici se mai află multe alte repere culturale, care formează o rețea de obiective de real interes. De curând s-a redeschis Domeniul Regal de la Săvârşin, un obiectiv care cucerește tot mai mult publicul interesat de istoria politică și culturală a României moderne. La Lugoj, oraș în care patrimoniul cultural și istoric este remarcabil, se află, printre altele, un Muzeu de Istorie, Etnografie și Arta Plastică în care se regăsește o colecție de pictura reprezentând Școala austriacă și cea contemporană. La Jimbolia, orașul celor șase muzee, se află singurul muzeu al presei din România, muzeul „Sever Bocu”. În Timișoara, Bastionul Maria Theresia este o parte din vechea Cetate a Timișoarei, un spațiu acum cultural, găzduind Muzeul Național al Banatului, unul dintre cele mai interesante puncte de vizitare din Timișoara, cu o galerie expozițională spectaculoasă, aflată la mansarda spațiului din Bastion. Enumerarea poate continua cu castele, case memoriale, obiective istorice, dar și cu evenimente și festivaluri reper ale zonei noastre.

 

Rectorul UVT, Prof.Univ.Dr. Marilen Gabriel Pirtea: „O hartă a Banatului istoric și cultural, utilă în turismul nou, practicat peste tot în Europa, va fi tot mai solicitată în anii următori, când, știm bine, Timișoara va fi o destinație turistică de top, urmare a programului european al Capitalei Culturale, din 2023. UVT întrevede un potențial semnificativ pentru dezvoltarea circuitelor turistice prin obiectivele culturale pe care Timișoara și regiunea Banatului le deține. Pentru ca să susținem dezvoltarea acestui tip specific de turism, cu o latură culturală pregnantă, UVT pregătește un viitor program de studii de scurtă durată orientat chiar pentru pregătirea ghizilor culturali la nivel contemporan, cu toate atributele necesare pentru susținerea interesului tot mai crescut al turiștilor interni și externi față de obiectivele din harta culturală a Banatului. Vom da astfel un impuls suplimentar dezvoltării acestor servicii turistice, o nișă de specializare inteligentă atât de necesară Timișoarei și județului Timiș, dar și întregii regiuni.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.